Nordijski odgovor: NATO počeo velike vježbe na sjeveru Evrope

Sa više od 4.000 finskih vojnika, vježba ‘Nordijski odgovor 2024.’ predstavlja do sada najveće učešće neke nove članice NATO-a u vježbi na stranom tlu.

Vježba 'Nordic Response 2024' je dio 'Steadfast Defender 24' - najveće vježbe NATO-a u posljednjih nekoliko decenija (Cezary Aszkielowicz/ Agencija Wyborcza.pl / Reuters)

NATO je počeo uvježbavanje odbrane svoje novoproširene nordijske teritorije s više od 20.000 vojnika iz 13 zemalja u vježbama koje će trajati skoro dvije sedmice u sjevernim regionima Finske, Norveške i Švedske.

Sa više od 4.000 finskih vojnika Nordijski odgovor 2024. – vježba koju predvodi Norveška, predstavlja do sada najveće učešće neke nove članice NATO-a u vježbi na stranom tlu, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Oružane snage Švedske saopćile su da će 4.500 pripadnika njene Ratne avijacije, Vojske i Ratne mornarice učestvovati u vježbi koja se izvodi u zahtjevnim arktičkim zimskim uuvjetima.

Finska koja sa Rusijom dijeli 1.340 kilometara granice, pridružila se NATO-u u aprilu 2023. godine historijskom odlukom poslije decenija vojnog nesvrstavanja. Kandidaturom za prijem u NATO koju su sada ratifikovale sve članice NATO-a, susjedna Švedska završava formalnosti za stupanje u tu vojnu alijansu kao njena 32. članica – najvjerovatnije u martu.

‘Nordijski odgovor’

I Švedska i Finska su razvile jake veze sa NATO-om po završetku Hladnog rata, ali je javno mnijenje ostalo čvrsto protiv punopravnog članstva sve do invazije Rusije na Ukrajinu.

Nesvrstavanje s NATO-om je viđeno kao najbolji način da se izbjegne napetost s Rusijom, njihovim moćnim susjedom u regionu Baltičkog mora. Ali ruska agresija izazvala je dramatičan pomak u javnom mnijenju u obje zemlje, i one su u maju 2022. zajedno podnijele zahtjev za prijem članstvo u NATO-u.

Godinama se dvogodišnja NATO vježba koja se izvodi u ekstremnim arktičkim uslovima sjeverne Norveške, zvala Hladan odgovor (Cold Response).

“Međutim, zahvaljujući proširenju NATO-a Finskom i na kraju Švedskom, proširujemo vježbu na Nordijski odgovor (Nordic Response)”, saopćile su Oružane snage Norveške na svojoj web-stranici. Ove godine domaćini vježbe podjednako su Finska, Norveška i Švedska.

Vježba traje do 15. marta

Ta općenordijska vježba je dio Steadfast Defender 24 – najveće vježbe NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, sa do 90.000 vojnika uključenih u višemjesečne vježbe koje imaju za cilj da pokažu da Alijansa može da brani svu svoju teritoriju do granice s Rusijom.

Zemlje-učesnice u sadašnjoj vježbi koja traje do 15. marta su Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Norveška, Španija, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Oko polovine trupa učesnica vježbat će na kopnu. Ostali će na moru, sa više od 50 podmornica, fregata, korveta, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, a u zraku sa više od 100 borbenih, transportnih, aviona za pomorski nadzor i helikoptera – navodi Vojska Norveške.

Kombinovana zajednička obuka će se usredsrediti na odbranu i zaštitu Nordijskog regiona, rekli su norveški vojni zvaničnici.

“Moramo biti u stanju da uzvratimo i zaustavimo svakoga ko pokuša da ospori naše granice, vrijednosti i demokratiju”, rekao je u saopćenju brigadni general Tron Strand iz Kraljevske avijacije Norveške.

‘Izuzetno relevantna i važna’

“Uz sadašnje stanje sigurnosti u Evropi, vježba je izuzetno relevantna i važnija nego ikada ranije”, podvukao je on.

“Krajnji sjever je važno i strateški locirano područje za NATO, a vježba Nordijski odgovor 2024 povećava spremnost nordijskog krila i sposobnost za izvođenje zajedničkih operacija velikih razmjera u izazovnim vremenskim i klimatskim uvjetima”, navodi NATO na svojoj web-stranici.

Novi predsjednik Finske Alexander Stubb posjetit će vježbu zajedno sa norveškim premijerom Jonasom Gahrom Storeom u sjevernoj Norveškoj 7. marta. To je prvo putovanje u inostranstvo za Stubba otkako je 1. marta položio zakletvu kao novi šef finske države i njen vrhovni vojni komandant.

Švedska princeza Viktorija će 11. marta posjetiti zračnu bazu na sjeveru Švedske, najavila je vojska njene države.

Izvor: Agencije