Ruski ambasador u SAD-u: Prijeti opasnost direktnog sukoba Rusije i NATO-a

Donedavno je bilo nemoguće zamisliti da će se američki i njemački tenkovi kretati po državi koja graniči sa Rusijom, upozorio je ruski diplomata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da rizikuje nuklearni rat ako u Ukrajinu pošalje trupe (REUTERS/Sergey Pivovarov)

Rusija i NATO suočeni su sa opasnošću izbijanja direktnog oružanog sukoba u istočnoj Evropi, izjavio je ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov.

“Mi se zapravo suočavamo sa opasnošću direktnog sukoba između oružanih snaga Rusije i Sjevernoatlantske alijanse u istočnoj Evropi. Donedavno je bilo nemoguće zamisliti da će se američki i njemački tenkovi kretati po državi koja graniči sa Rusijom”, upozorio je ruski diplomata, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Prema njegovim riječima, ispostavilo se da su zapadni vojni instruktori pomagali ukrajinskoj vojsci da dejstvuje sa “izuzetno skupim vojnim oruđima poput sistema Patriot”.

“Sada se govori o učešću vojnika iz zemalja članica NATO-a u borbenim dejstvima (u Ukrajini). Takav scenario ne može se sprovesti bez odobrenja Washingtona”, naglasio je ruski ambasador.

U međuvremenu, Rusija je ojačala svoje vojne snage na sjeveru i zapadu zemlje, kako bi odgovorila na ”izgradnju vojnog potencijala NATO-a u blizini granica sa Rusijom”, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Jačanje snaga na sjeveru i zapadu Rusije

“U pozadini jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenje Alijanse kroz pristupanje Finske i, u budućnosti, Švedske, preduzeli smo korake za jačanje trupa na sjevernim i zapadnim strateškim pravcima”, rekao je Šojgu u razgovoru sa ruskim generalima, prenosi ruski Interfax.

Dodao je da će Rusija nastaviti unaprjeđivati sastav i strukturu Oružanih snaga srazmjerno novim prijetnjama vojnoj sigurnosti Rusije.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, Finska se pridružila NATO-u, dok je Švedska na putu da to učini.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom nakon Kubanske raketne krize 1962. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da rizikuje nuklearni rat ako u Ukrajinu budu poslate zapadne trupe.

Izvor: Agencije