Šef ruskih obavještajaca: Macronove izjave guraju svijet na rub nuklearnog rata

Sposobnost pregovaranja sadašnjih elita u Evropi i Sjevernom Atlantiku je na vrlo niskom nivou, rekao je šef Ruske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Macron je priznao da nema konsenzusa o slanju trupa iz zapadnih zemalja u Ukrajinu, ali je rekao da se ta opcija ne može isključiti kako bi se osiguralo da Rusija ne pobijedi (REUTERS/Eva Korinkova)

Komentari francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućem slanju vojnika NATO-a u Ukrajinu guraju svijet na rub nuklearnog rata, izjavio je šef Ruske obavještajne službe (SVR).

Macron je prošle sedmice rekao da bi evropske države mogle poslati trupe u Ukrajinu, iako je upozorio da u ovoj fazi nema konsenzusa, prenosi Hina.

Sjedinjene Američke Države i ključni evropski saveznici nakon toga su rekli da ne planiraju slati kopnene trupe u Ukrajinu.

‘Stepen neodgovornosti’

“Ovo pokazuje visok stepen neodgovornosti današnjih evropskih čelnika, u ovom slučaju predsjednika Francuske”, citirale su ruske novinske agencije riječi direktora SVR-a Sergeja Nariškina iz intervjua na državnoj televiziji.

Nakon što je prošle sedmice bio domaćin konferencije 20-ak evropskih zemalja, Macron je priznao da nema konsenzusa o slanju trupa iz zapadnih zemalja u Ukrajinu, ali je rekao da se ta opcija ne može isključiti kako bi se osiguralo da Rusija ne pobijedi.

“Tužno je vidjeti, posmatrati i razumjeti da je sposobnost pregovaranja sadašnjih elita u Evropi i Sjevernom Atlantiku na vrlo niskom nivou”, rekao je Nariškin.

Izvor: Agencije