Macron: Evropa mora donijeti hrabre odluke kako bi se odbranila Ukrajina

Macronove izjave djeluju kao upozorenje Evropi da poveća podršku za odbranu Ukrajine.

Macron sa novinarima u Kairu
Macron je ocijenio da Evropa mora uraditi sve što je potrebno u godinama koje dolaze (Reuters)

Evropska unija mora donijeti hrabre odluke kako bi odbranila Ukrajinu, i to prije nego što SAD potencijalno odluči da obustavi ili smanji svoju vojnu podršku Kijevu, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Tanjug.

Govoreći na švedskoj Akademiji za odbranu, zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, rekao je da, ako Evropa poveća svoju podršku i pomogne da se spriječi pobjeda Rusije, SAD uz posredovanje NATO-a više ne bi mogao ”imati monopol u određivanju budućih odnosa s Moskvom”, prenosi londonski The Guardian.

”Evropa je imala sreće što je imala Ameriku za partnera, ali moramo biti lucidni. Ukrajina je dio evropskog kontinenta i šta god da Amerika odluči, mi moramo donijeti ispravne i smjele odluke da podržimo Ukrajinu i ukrajinski narod. Ovo je odlučujući trenutak za Evropu. Moramo biti spremni da djelujemo kako bismo odbranili i podržali Ukrajinu šta god je potrebno i šta god Amerika odluči”, rekao je Macron.

Nezavisnost od SAD-a

Kako navodi The Guardian, takve Macronove izjave djeluju kao upozorenje Evropi da poveća podršku za odbranu Ukrajine i pripremi se za mogućnost da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne odobri budžet za pomoć Kijevu kroz Kongres, ili da Biden na predstojećim predsjedničkim izborima izgubi od najvjerovatnijeg kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa.

Macron je ocijenio da Evropa mora uraditi sve što je potrebno u godinama koje dolaze, i to po svaku cijenu.

”Prava cijena ruske pobjede i na kratak i dugi rok je previsoka za sve nas”, rekao je francuski predsjednik.

Dodao je da, ako Rusija pobijedi, Evropa će ostati bez funkcionalne sigurnosne arhitekture na istočnom krilu NATO-a, Kavkazu i u centralnoj Aziji.

Izjavio je da je do invazije Rusije došlo djelimično zato što Evropa nije samostalno odlučivala o strategijama odbrane i što nije bila uključena u pregovore koje su vodili isključivo SAD i Rusija.

Izvor: Agencije