Potpredsjednica SAD-a pozvala na ‘trenutni’ prekid vatre u rijetkom ukoru Izraela

U jednoj od dosad najjačih kritika Izraela koju je uputila administracija američkog predsjednika Joea Bidena, Harris je poručila da Izrael mora učiniti više kako bi omogućio isporuku pomoći.

Harris je pozvala Hamas da prihvati uslove sporazuma o prekidu vatre za koji američki zvaničnici kažu da ga je Izrael okvirno prihvatio (Megan Varner/Reuters)

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris pozvala je na “trenutni prekid vatre” u Gazi, u rijetkom ukoru Izraela.

“S obzirom na goleme razmjere patnje u Gazi, mora doći do trenutnog prekida vatre, najmanje sljedećih šest sedmica, što je trenutno na [pregovaračkom] stolu”, rekala je Harris u nedjelju.

U jednoj od dosad najjačih kritika Izraela koju je uputila administracija američkog predsjednika Joea Bidena, Harris je poručila da Izrael mora učiniti više kako bi omogućio isporuku pomoći, uključujući otvaranje novih graničnih prijelaza i obavezu da neće nametati “nepotrebna ograničenja”.

“Ovim će se izvući taoci, a ući će značajna količina humanitarne pomoći.”

‘Srce nam se slama’

“Ljudi u Gazi gladuju. Uslovi su nehumani i naša zajednička ljudskost tjera nas da djelujemo”, rekla je Harris na 59. godišnjicu “Krvave nedjelje” u Alabami, gdje su policajci pretukli američke demonstrante za građanska prava prije gotovo šest desetljeća.

“Izraelska vlada mora učiniti više kako bi značajno povećala protok pomoći. Nema opravdanja”, poručila je Harris.

Harris se osvrnula i na incident od četvrtka tokom kojeg je više od 100 Palestinaca ubijeno dok su pokušavali doći do humanitarne pomoći gradu Gazi, rekavši da je “ubijeno previše nevinih Palestinaca”.

“Srce nam se slama zbog žrtava te užasne tragedije”, rekla je.

Harris je takođe pozvala Hamas da prihvati uslove sporazuma o prekidu vatre za koji američki zvaničnici kažu da ga je Izrael okvirno prihvatio.

“Hamas mora pristati na taj dogovor”, rekla je. “Idemo postići prekid vatre. Spojimo taoce s njihovim porodicam. I pružimo hitnu pomoć građanima Gaze.”

Bidenova borba za Michigan

Komentari Kamale Harris dolaze u trenutku kada se Biden suočava sa sve većim pritiskom lijevo orijentisanih glasača zbog njegove podrške Izraelu uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Demokrati su sve više zabrinuti da bi ga Bidenov stav o ratu mogao koštati glasova, posebno u Michiganu, jednoj od nekolicine država koje će vjerovatno odlučiti o ishodu izbora.

Tokom demokratskih predizbora u Michiganu prošle sedmice, više od 100.000 birača označilo “neopredijeljen” ukoravajući predsjednikov stav o Gazi.

Biden je na predsjedničkim izborima 2020. osvojio Michigan, koji ima jednu od najvećih muslimanskih populacija u zemlji, za samo oko 150.000 glasova.

Bivši predsednik Donald Tramp osvojio je Michigan sa manje od 11.000 glasova 2016. godine, i tako postao prvi republikanac koji je osvojio državu Srednjeg Zapada od 1988. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije