Assange zasad neće biti izručen SAD-u

Američki tužioci traže 52-godišnjeg Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih zapisa i diplomatske korespondencije SAD-a na WikiLeaksu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je u utorak šansu za nastavk borbe protiv izručenja SAD-u nakon što je Visoki sud u Londonu presudio da Washington mora pružiti dodatne garancije vezane uz Prvi amandman američkog ustava i pitanje smrtne kazne.

Američki tužitelji traže 52-godišnjeg Assangea zbog optužbi vezanih uz objavljivanje ogromnih količina povjerljivih vojnih zapisa i diplomatske korespondencije SAD-a na WikiLeaksu.

Tvrde da su njihovom objavom bili ugroženi životi američkih agenata te da nema isprike za njegov zločin. Američki tužitelji traže izručenje kako bi se Assangeu sudilo po 18 tačaka optužnice, od kojih sve osim jedne spadaju pod Zakon o špijunaži.

Assangeovi advokati su u februaru zatražili priliku da ospore pristanak Britanije na njegovo izručenje SAD-u, tvrdeći da je njegov sudski progon politički motiviran.

U presudi su dva suca navela da postoje stvarni izgledi za uspješnu žalbu protiv Assangeova izručenja na temelju više stvari.

Smrtna kazna

Sud je danas dao priliku SAD-u da predoči “zadovoljavajuće garancije” o pitanjima može li se Assange osloniti na Prvi amandman američkog ustava i može li mu biti izrečena smrtna kazna.

Prvi amandman američkog ustava garantuje potpunu slobodu govora osim ako se njime ljudi neposredno potiču na kršenje zakona.

Ako ta garancija izostane, Assangeu će biti odobrena mogućnost žalbe na odluku o izručenju. Novo ročište je zakazano za 20. maja.

Pristaše Assangea slave kao novinarskog heroja, čiji je krivični progon politički motiviran, odnosno kojeg se progoni zbog razotkrivanja američkih zlodjela.

SAD pak objašnjava da želi Assangeu suditi jer je “svjesno i neselektivno” objavio imena izvora, a ne zbog njegovih političkih stavova.

Izvor: Agencije