Putin tvrdi da su napad u Moskvi izvršili ‘radikalni islamisti’

Sud je odredio pritvor za sedam od ukupno 11 osumnjičenih koji su uhvaćeni nakon napada.

Smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve izveli su u petak "radikalni islamisti", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin [Mikhail Metzel/Reuters]

Smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve izveli su u petak “radikalni islamisti”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji tvrdi da su oni pokušali pobjeći prema Ukrajini, javlja Hina.

“Znamo da su zločin počinili radikalni islamisti koji imaju ideologiju protiv koje se sam islamski svijet bori stoljećima”, rekao je Putin na sjednici vlade, spominjući takvu poveznicu prvi put, tri dana nakon što je Islamska Država Irak i Levant (ISIL) preuzela odgovornost za napad.

“Znamo ko je počinio ovaj zločin protiv Rusije i njenog naroda. Ono što nas zanima je ko je to naredio”, dodao je.

Po Putinu, napadači su pokušali pobjeći prema Ukrajini.

“Važno je odgovoriti na pitanje zašto su teroristi nakon zločina pokušali otići u Ukrajinu? Ko ih je tamo čekao?”, rekao je ruski predsjednik, dok Kijev negira bilo kakvu umiješanost u napad.

Uhapšene još tri osobe

Još tri osobe uhapšene su u vezi sa napadom na koncertnu dvoranu “Crocus City Hall“ u Moskvi.

U Okružnom sudu Basmanny pred sudiju su izvedena još trojica od 11 osumnjičenih koji su privedeni u vezi sa napadom koji se dogodio 22. marta uvečer i u kojem je ubijeno najmanje 139, a ranjeno više od stotinu osoba, javlja Anadolija.

Sud je nakon saslušanja odlučio da osumnjičena braća Amincon i Dilovar Islomov i njihov otac Isroil Islomov ostanu u pritvoru do 22. maja.

Osumnjičena braća Islomov su tadžikistanskog porijekla i imaju rusko državljanstvo.

Isti sud jučer je odlučio da u pritvoru do 22. maja ostanu i državljani Tadžikistana Dalerdžon Mirzojev (32), Saidakrami Račabalizod (30), Shamsidin Fariduni (25) i Mukhammadsobir Faizov (19), koji su direktno izvršili napad.

Tako je pritvor određen za sedam od ukupno 11 osumnjičenika koji su uhvaćeni nakon napada u Moskvi.

Broj žrtava povećan na 139

Broj žrtava napada u Moskvi povećan je na 139, saopćio je danas šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandr Bastrikin. Dodao je da je broj povrijeđenih u napadu ostao nepromijenjen – 182, prenosi Nova Gazeta, piše Tanjug.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da sigurnosne službe Rusije sarađuju sa Evropskom unijom po pitanju istrage napada u Moskvi u petak, prenosi Tanjug.

Borell je ponovo osudio napad, ali i izrazio strah da ruski predsjednik Vladimir Putin može da ga upotrijebi kako bi “opravdao povećani intenzitet napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”.

”Zabrinuti smo činjenicom da Putin može da upotrijebi tragične okolnosti da opravda povećane napade na Ukrajinu, što se i dešava, u posljednjim satima broj raketa i dronova koji su lanisrani na civilnu infrastrukturu je povećan, ali ne vidimo kako je napad opravdanje za to. Ukrajinci se ne bore protiv ruskog naroda, već protiv vojske koja je izvršila invaziju na njihovu zemlju”, dodao je.

Prebacivanje krivice

Odgovornost za napad službeno je preuzeo afganistanski ogranak ISIL-a, poznat i kao Islamska država u provinciji Horasan ili ISKP. Četvorica osumnjičenih muškaraca, svi državljani Tadžikistana, u međuvremenu su uhapšena, ali Rusija nije potvrdila jesu li povezani s ISIL-om.

Početkom marta, još jedna ćelija organizacije koja je planirala napad na sinagogu likvidirana je tokom pucnjave u Moskvi.

Obraćajući se naciji u nedjelju, na službeni dan žalosti, predsjednik Vladimir Putin osudio je, kako je kazao, “krvavi, barbarski teroristički čin”.

“Svi počinitelji, organizatori i nalogodavci ovog zločina bit će pravedno i neupitno kažnjeni. Ko god da su, ko god da ih vodi. Ponavljam, identificirat ćemo i kazniti sve koji stoje iza terorista, koji su pripremili ovaj zločin, ovaj udar na Rusiju, na naš narod”, rekao je.

Četvorica “počinitelja” su se “pokušala sakriti i krenula su prema Ukrajini gdje im je, prema preliminarnim podacima, s ukrajinske strane bio pripremljen prozor za prelazak državne granice”, rekao je Putin.

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da neće komentirati ISIL-ovo preuzimanje odgovornosti dok je istraga u toku.

Uprkos tome, osobe bliske Kremlju požurile su uprijeti prstom u Ukrajinu, zemlju koju Rusija napada posljednje dvije godine nakon pokretanja invazije punog opsega u februaru 2022.

Nisu pružili nikakve dokaze koji bi podržala njihova nagađanja, dok je Ukrajina brzo odbacila bilo kakvu upletenost.

Izvor: Agencije