Ukrajina: Pogođena dva ruska ratna broda i centar za komunikacije na Krimu

Kijev nije opisao način na koji su ciljevi pogođeni, ali lokalni dužnosnik kojeg je na Krimu instalirala Moskva je rekao da je došlo do većeg ukrajinskog zračnog napada.

Ukrajinci tvrde da su, između ostalog, pogodili ruski desantni brod Jamal (Arhiva/REUTERS/Yoruk Isik)

Ukrajinska vojska je rekla da je rano u nedjelju u napadima na anektirani poluotok Krim pogodila dva veća ruska desantna broda, centar za komunikacije i drugu infrastrukturu koju koristi ruska mornarica u Crnom moru.

Saopćenje nije opisalo način na koji su ciljevi pogođeni, no lokalni dužnosnik kojeg je instalirala Moskva je rekao da je došlo do većeg ukrajinskog zračnog napada te da je protuzračna odbrana oborila više od 10 projektila nad krimskom lukom Sevastopoljom, prenosi Hina.

“Odbrambene snage Ukrajine su uspješno pogodile velike desantne brodove Azov i Jamal, centar za komunikacije i također nekoliko infrastrukturnih objekata ruske crnomorske flote na privremeno okupiranom Krimu”, rekla je ukrajinska vojska.

Oštećena infrastruktura

Mihail Razvožajev, sevastopoljski guverner kojeg je instalirala Rusija, na komunikacijskoj platformi Telegram je kazao da je prometna infrastruktura, uključujući putničke brodove, djelomično oštećena.

“Od šest brodova, pet imaju razbijene prozore … Tokom dana, prozori oštećenih brodova će biti zamijenjeni i vraćeni u funkciju”, dodao je.

Razvožajev je također rekao da su tri putnička autobusa, 13 školskih autobusa i jedan trolejbus oštećeni u noćnim napadima.

Reuters nije mogao odmah potvrditi štetu.

Izvor: Agencije