Ruski zračni napad na Kijev i Lavov, Poljska aktivirala zračne snage

Rusija je u nedjelju pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, oružane snage susjedne Poljske su aktivirale avione kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora.

Ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, navode Ukrajinci (REUTERS/Gleb Garanich)

Rusija je u nedjelju pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju avione kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sistemi protuzračne odbrane uključeni u odbijanje napada, prenosi Hina.

Ukrajinske snage protuzračne odbrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave.

Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava niti veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsjedničkih izbora.

Dronovi i projektili

“Već treće jutro prije zore ove sedmice, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon”, objavila je američka ambasadorica Bridget Brink na platformi X rano u nedjelju.

“Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo.”

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

U velikom napadu na Lavov, ruski projektili letjeli su blizu granice s Poljskom, izvijestio je ukrajinski Telegram.

“Poljski i saveznički avioni i su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje”, rekle su poljske oružane snage na X-u.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući “kritičnu infrastrukturu”.

Izvor: Agencije