Puigdemont će se kandidirati za izbore u Kataloniji

Puigdemonta sud u Madridu traži zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti prije sedam godina.

Carles Puigdemont mogao bi biti uhapšen po ulasku u Španiju, vrati li se prije stupanja na snagu Zakona o amnestiji (REUTERS/Albert Gea)

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se od 2017. nalazi u egzilu u Belgiji, rekao je da će se u maju kandidirati za parlamentarne izbore u Kataloniji.

“Trenutak je da budem tamo. Odluke se moraju donositi bez obzira na posljedice”, izjavio je Puigdemont u francuskom mjestu Elma, uz granicu sa Španijom.

Tu se okupilo oko hiljadu zagovornika nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španije, koji su uzvikivali “predsjednik, predsjednik”, prenijela je Hina.

Puigdemont, kojeg sud u Madridu traži zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti prije sedam godina, izabrao je to historijsko mjesto za najavu povratka u Kataloniju. Mjesto je tokom Španskog građanskog rata od 1936. do 1939. bilo odredište poraženih republikanaca u egzilu.

Španski parlament je na inicijativu socijalističkog premijera Pedra Sancheza usvojio zakon o amnestiji, kojim će biti obustavljeni postupci protiv organizatora zabranjenog referenduma.

Odustao od izbora za Evropski parlament

Zakon o amnestiji mogao bi stupiti na snagu krajem maja ili početkom juna. Puigdemont bi mogao biti uhapšen po ulasku u Španiju, vrati li se prije toga.

Vanredni izbori u Kataloniji, u kojoj živi 7,5 miliona ljudi, održavaju se 12. maja.

Katalonski premijer Pere Aragones sazvao ih je prošle sedmice nakon što u regionalnom parlamentu nije prošao njegov prijedlog budžeta za 2024.

Puigdemont je zastupnik u Evropskom parlamentu ispred stranke Zajedno za Kataloniju (JxCat).

Ulaskom u izbornu utrku u Kataloniji odustao je od izbora za Evropski parlament u junu.

Izvor: Agencije