Kate, princeza od Walesa, potvrdila da se liječi od raka

Za sve koji se suočavaju s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, molimo vas da ne gubite vjeru i nadu, rekla je Kate Middleton.

U princezinoj izjavi objašnjava se da kada je u januaru imala operaciju abdomena, nije se znalo da postoji rak (EPA-EFE/ANDREW MATTHEWS/POOL)

Princeza od Walesa Catherine (Kate Middleton) potvrdila je da je u ranoj fazi liječenja nakon što je testovima otkriven rak, prenosi BBC.

U video izjavi, Catherine kaže da je to bio “veliki šok” nakon “nevjerovatno teških nekoliko mjeseci”.

Ali poslala je pozitivnu poruku, rekavši: “Dobro sam i svakim danom postajem jača.”

Pojedinosti o raku nisu otkrivene, ali Kensingtonska palača kaže da je uvjerena da će se princeza potpuno oporaviti.

U princezinoj izjavi objašnjava se da kada je u januaru imala operaciju abdomena, nije se znalo da postoji rak.

“Međutim, testovi nakon operacije pokazali su da postoji rak. Moj liječnički tim stoga je savjetovao da se podvrgnem preventivnoj hemoterapiji i sada sam u ranoj fazi tog liječenja”, rekla je princeza.

Rekla je da misli na sve one koji su pogođeni rakom, dodavši: “Za sve koji se suočavaju s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, molimo vas da ne gubite vjeru i nadu. Niste sami.”

Catherine je rekla da je oporavak od operacije u januaru, zbog stanja koje nije otkriveno, potrajao i da je sada prioritet umiriti njezinu porodicu.

Princeza je dodala: “Trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je njima prikladan i da ih uvjerimo da ću biti dobro.”

Rekla je da porodica sada treba “nešto vremena, prostora i privatnosti”.

“William i ja činili smo sve što možemo da riješimo ovo za dobrobit naše mlade porodice.”

Sada se ne očekuje da će se Catherine i princ William pojaviti s kraljevskom porodicom na uskrsnu nedjelju, a za princezu neće biti prijevremenog povratka službenim dužnostima.

Palača je također saopćila da je iznenadna odsutnost princa Williama s komemoracije krajem februara bila posljedica otkrića Catherinine dijagnoze raka.

Par se suočio s intenzivnim nagađanjima u javnosti i pomamom društvenih medija o njenom zdravlju od operacije u januaru. Od Božića nije bila na službenim događanjima.

Porodica na prvom mjestu

U svojoj video izjavi govorila je o podršci svoje porodice: “Imati Williama uz mene također je veliki izvor utjehe i sigurnosti.

“Kao i ljubav, podrška i dobrota koju su pokazali mnogi od vas. Oboma nam to mnogo znači.”

Kensingtonska palača saopćila je da je video princeze u srijedu snimio BBC Studios, produkcijski ogranak BBC-ja.

Premijer Rishi Sunak rekao je da je Catherine svojom izjavom pokazala “ogromnu hrabrost”, poželivši joj “brz oporavak”.

Rekao je: “Posljednjih sedmica bila je podvrgnuta intenzivnom ispitivanju i nepravedno su je tretirali određeni dijelovi medija diljem svijeta i na društvenim mrežama.

“Kada je riječ o zdravstvenim pitanjima, kao i svima drugima, mora joj se omogućiti privatnost da se fokusira na svoje liječenje i bude sa svojom porodicom punom ljubavi.”

Izvor: Agencije