Ruski predsjednički izbori ušli u treći i posljednji dan

Na izborima će predsjednik Vladimir Putin (71), koji dominira ruskom politikom gotovo četvrt stoljeća, nesumnjivo osvojiti još jedan šestogodišnji mandat do 2030. godine.

Predsjednički izbori u Rusiji ušli su u nedjelju u treći i posljednji dan (REUTERS/Alexander Ermochenko)

Predsjednički izbori u Rusiji ušli su u nedjelju u treći i posljednji dan.

Na njima će predsjednik Vladimir Putin (71), koji dominira ruskom politikom gotovo četvrt stoljeća, prema agenciji dpa, nesumnjivo osvojiti još jedan šestogodišnji mandat do 2030. godine.

Kremlj je organizirao glasanje na takav način da pokaže navodno visok nivo povjerenja stanovništva u Putina i podršku njegovom ratu protiv Ukrajine.

Prema nezavisnim stručnjacima za izborno pravo u Rusiji i inostranstvu, uvjeti nisu ni slobodni ni pošteni: opozicija je isključena, a tri odobrena protukandidata smatraju se lojalnima Kremlju, prenosi Hina.

Pritisak na stanovništvo

Brojni izvještaji pokazuju da se na Ruse radi pritisak da izađu na izbore jer Kremlj želi što veći odaziv.

Još u subotu popodne centralna izborna komisija izvijestila je da je više od pola od oko 114 miliona birača s pravom glasa već glasalo.

Razne opozicione snage pozvale su ljude da u nedjelju izađu na birališta tačno u podne u njihovoj vremenskoj zoni i demonstriraju.

Redovi ispred biračkih mjesta trebali bi ostaviti dojam da se mnogi ne slažu s Putinom i njegovom politikom.

Strahuje se da bi demonstracije mogle dovesti do hapšenja.

Izbori u 11 vremenskih zona

Vlasti su upozorile birače da ne sudjeluju u toj akciji za koju kažu da bi pokazala “znakove ekstremističke aktivnosti”.

Izbori se održavaju u 11 vremenskih zona, a posljednja birališta trebala bi se zatvoriti u baltičkoj eksklavi Kalinjingradu u nedjelju navečer u 19 sati po srednjoevropskom vremenu nakon čega bi se trebale objaviti izlazne ankete i početi prebrojavanje, koje bi trebalo biti završeno do ponedjeljka ujutro.

U međunarodnoj javnosti posebno se kritzira činjenica da se izbori održavaju i na okupiranim ukrajinskim teritorijima.

Rusija je anektirala te teritorije kršeći međunarodno pravo.

Izvor: Agencije