Dnevnici iz Gaze: Patnja studentice prava Nour Ashour

Nour Ashour kaže da je prelazak u neuslovnu južnu Gazu bio jedini način da se barem pokuša izbjeći izraelsko bombardovanje sjevera.

Nour Ashour, imigrantica iz Gaze (Al Jazeera)

Od početka izraelske agresije na Gazu, stanovnici Pojasa žive u veoma teškim uslovima, nakon što je rat primorao oko dva miliona Palestinaca da napuste domove i imigriraju u skloništa u centralnom i južnom Pojasu Gaze, kojima nedostaju zdravstvene ustanove.

Nour Ashour, studentica prava na Univerzitetu Al-Azhar u Gazi, rekla je da su prizori poginulih ljudi koje gleda sa jednog od prozora njene kuće među najpotresnijim scenama koje je doživjela od početka izraelske agresije na Pojas.

Nour je Al Jazeeri rekla da je put od njene kuće na sjeveru, koju je morala napustiti, do područja južnog Pojasa Gaze bio veoma težak. Kuća njene porodice je bombardovana, zidovi kuće su pali, a oni su se teško spasili iz ruševina.

Bol se povećava iz dana u dan

Nour je rekla da je imigracija u južnu Gazu bio jedini način da pokuša izbjeći izraelsko bombardovanje i invaziju na sjeverni Pojas, iako su znali da ih u centrima za raseljene čekaju teški uvjeti.

“Dani prolaze, a rat se nastavlja, dok se bol iz dana u dan povećava, a mi i dalje patimo, jer nam nedostaju najosnovnije životne potrepštine. Cijelo mjesto je pokriveno šatorima, a mi hranu spremamo na drva. Kada izađemo vani radi kupovine hrane, šokiraju nas visoke cijene”, rekla je Nour.

Broj poginulih u izraelskom napadu na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao je na više od 27.700, dok je broj ranjenih premašio 67.000.

Izvor: Al Jazeera