Ukrajina identifikovala više od 500 osumnjičenih za ratne zločine

Rusija negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine, uprkos tome što je u sukobu ubijeno na hiljade ukrajinskih civila.

Ukrajinski vojnici u blizini oštećenog vozila, na mjestu sukoba sa ruskim trupama, u Kijevu, 26. februara 2022. godine (Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Ukrajina je identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije u februaru 2022. godine i već je izrekla 81 osuđujuću presudu, izjavio je njen glavni tužitelj u Kijevu.

Andrej Kostin govorio je na konferenciji o ratnim zločinima skupa s glavnim tužiocima Poljske, Litvanije, Rumunije i predsjednikom ogranka Evropske unije za pravosuđe, Eurojust.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, tužioci su najavili potpisivanje dvogodišnjeg produženja rada Zajedničkog istražnog tima (JIT), inicijative pet zemalja Evropske unije za istragu ratnih zločina u sukobu, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Osuđujuće presude

Rusija negira da su njeni vojnici počinili ratne zločine, uprkos tome što je u sukobu ubijeno na hiljade ukrajinskih civila.

JIT provodi ono što je šef Eurojusta Ladislav Harman nazvao “najvećom istragom ratnih zločina u historiji”.

Litvanska generalna tužiteljica Nida Grunskiene kazala je da je JIT do sada razgovarao s više od 5.000 Ukrajinaca u sklopu njihovih istraga.

Komentirajući 81 osuđujuću presudu, Kostin je priznao da je većina izvršena bez pritvaranja osumnjičenih. Kazao je kako Ukrajina želi da dobije pravdu što je moguće ranije umjesto da čeka kraj rata.

“Većina tih presuda je u odsustvu, ali to govori o tome da upravo sada osiguravamo pravdu”, rekao je.

Formiranje suda

Kostin je dodao da se s više od 40 zemalja razgovara o mogućnosti formiranja suda za ratne zločine. On je naznačio da će odluka o formatu panela ove godine biti “snažan signal”, ali nije rekao više o tome kada bi mogao početi s radom.

Naglašava da će takav tribunal vjerovatno trajati nekoliko godina kada počne s radom.

Kostin i Grunskiene izjavili su da su istražitelji uspjeli da utvrde identitet tri osobe, od kojih su svi proruski militanti iz regije Donjeck, osumnjičeni za ubistvo litvanskog filmskog režisera Mantasa Kvedaravičijusa u gradu Mariupolju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je Kvedaravičijusovu smrt u aprilu 2022. godine. Kostin je u četvrtak rekao da je režiser preminuo od posljedica mučenja koja su provodila trojica osumnjičenih, uključujući slomljene kosti, rane od noža i lažno pogubljenje.

Režiser je snimao dokumentarac koji prikazuje patnje stanovnika Mariupolja tokom brutalne, višemjesečne opsade grada napredujućih ruskih snaga.

Dokumentarac, Mariupolj 2, objavljen je nekoliko mjeseci nakon njegove smrti.

Izvor: Agencije