Rusija najavila dodatne sigurnosne mjere zbog ‘neprijateljske retorike’ NATO-a

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoji konsenzus među evropskim zemljama da bi trebale biti spremne na mogući napad Rusije na njih u nadolazećim godinama.

U utorak je ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila da Rusija planira provesti 'informativne operacije' protiv Kijeva kako bi 'destabilizirala' zemlju ovog proljeća (Cezary Aszkielowicz/Agencija Wyborcza/REUTERS)

Rusija će poduzeti dodatne sigurnosne mjere protiv “neprijateljske retorike” zemalja članica NATO-a prema Moskvi, saopštio je Kremlj, prenosi Anadolija.

“Širenje NATO-a, unapređenje vojne infrastrukture NATO-a prema našim granicama, neprijateljska retorika država članica Sjevernoatlantske alijanse – sve je to, naravno, razlog za duboku zabrinutost i osnov za poduzimanje dodatnih mjera za osiguranje naše sigurnosti”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi.

Informativne operacije

Njegove izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu da podrže Ukrajince u odbrani svoje zemlje od Rusije.

Međutim, druge zemlje NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Njemačku, odbile su Macronov prijedlog.

Peskov je rekao i da iz Kijeva prema Moskvi redovno stižu “razne optužbe i izjave”, tvrdeći da procesi koji destabilizuju situaciju u Ukrajini “sazrevaju iznutra”.

“Primjećujemo da sada u Ukrajini postoji mnogo gledišta kako o izborima tako i o daljem legitimitetu rukovodstva zemlje. Dakle, tu pomoć nije potrebna, sami procesi ljuljanja sazrevaju iznutra”, rekao je Peskov.

U utorak je ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila da Rusija planira provesti “informativne operacije” protiv Kijeva kako bi “destabilizirala” zemlju ovog proljeća.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoji konsenzus među evropskim zemljama da bi trebale biti spremne na mogući napad Rusije na njih u nadolazećim godinama, te da je potrebno uložiti više napora kako bi se Ukrajini pomoglo finansijski i vojno, podsjeća Hina.

Dvadesetak evropskih čelnika okupilo se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku evropske odlučnosti u vezi s Ukrajinom i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno dobiti rat u trećoj godini.

Izvor: Agencije