Šef Ukrajinske vojske: Odbacujemo ruske napade, ali situacija je teška

Ruske snage su prošle sedmice zauzele strateški istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjesečnog napada i vrše pritisak na nekoliko drugih područja duž linije fronta.

Ukrajinska vojska saopćila ove sedmice da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke (REUTERS/Thomas Peter)

Ukrajinske snage potisnule su ruske trupe iz sela Orlivka zapadno od Avdijivke, ali situacija na istočnom frontu i dalje je teška, rekao je u četvrtak šef Ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij.

Orlivka se nalazi manje od dva kilometra sjeverozapadno od mjesta Lastočkine, koje su nedavno okupirale ruske snage, prenosi Hina.

Ruske snage su prošle sedmice zauzele strateški istočni ukrajinski grad Avdijivku nakon višemjesečnog napada i vrše pritisak na nekoliko drugih područja duž linije fronta, kažu ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska saopćila je ove sedmice da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke.

‘Ofanzivne akcije’

“Neprijatelj nastavlja s aktivnim ofanzivnim akcijama u mnogim područjima duž linije fronta. Situacija je posebno napeta u sektorima Avdijivka i Zaporižje”, objavio je Sirskij na Telegramu.

Sirskij je istaknuo da ruske jurišne jedinice pokušavaju probiti ukrajinsku odbranu i zauzeti naselja Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdiči i Krasnohorivka.

Sirskij, koji je posjetio jedinice na istočnom frontu, rekao je da su neki komandanti otkrili određene nedostatke u “svijesti o situaciji i procjeni neprijatelja”, što je direktno utjecalo na održivost odbrane u određenim područjima.

“Poduzeo sam sve mjere da popravim situaciju na terenu, uz dodjelu dodatne municije i materijalnih sredstava, kao i potrebnih rezervi”, rekao je Sirskij.

Ukrajinska vojska i predsjednik Volodimir Zelenski više su puta naglasili da trupama nedostaje vojne opreme i municije potrebne za odbijanje ruskih napada zbog nedostatka vojne pomoći zapadnih saveznika.

Izvor: Agencije