Ukrajinska vojska se povukla iz dva sela u blizini Avdijivke

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je zauzimanje Avdijivke ‘apsolutnim uspjehom’ i obećao da će nastaviti osvajanje kako bi osigurao kontrolu nad cijelom ukrajinskom Donjeckom regijom.

Ukrajina se povlači na položaje u ravnini s ostatkom istočnog fronta, na teren pogodniji za odbranu, poručuju iz Kijeva (REUTERS/Stringer)

Ukrajinska vojska saopćila je da se povukla iz još dva sela u blizini Avdijivke, grada na istoku zemlje koji su zauzele ruske snage, te tako izgubila još teritorije, dok su zalihe pomoći koja je stigla od zapadnih saveznika sve manje.

Visoki zapovjednik rekao je da su jedinice učvrstile nove odbrambene položaje zapadno od Avdijivke, a glasnogovornik Ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je da su se jedinice povukle iz Sjevjerne i Stepove, dan nakon što je Kijev objavio da je napustio selo Lastočkine, prenosi Hina.

“Naše su se snage povukle iz malih sela Sjevjerne i Stepove. Teške borbe za Sjevjerne vodile su se sinoć”, rekao je Lihovij, dodavši da je Rusija pretrpjela znatne gubitke u toj bici.

Ukrajina se povlači na položaje u ravnini s ostatkom istočnog fronta, na teren pogodniji za odbranu, rekao je Lihovij.

Sela Sjevjerne i Stepove prije invazije imala su ukupno manje od stotinu stanovnika.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je zauzelo Sjevjerne dvije godine i tri dana nakon početka ruske invazije na susjednu zemlju, koju Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.

Ministarstvo je saopćilo da su njihove jedinice “okupirale još linija i položaja” te pogodile ukrajinske vojnike i opremu u blizini još tri naselja.

Reuters nije mogao dobiti nezavisnu provjeru tih tvrdnji dvije strane.

Stalna granatiranja

Avdijivka je trpjela stalna ruska granatiranja od sredine oktobra. Zauzimanje grada u kojem gotovo nijedna zgrada nije ostala netaknuta, najveće je rusko osvajanje od zauzimanja gotovo jednako opustošenog grada Bahmuta u maju prošle godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je zauzimanje Avdijivke “apsolutnim uspjehom” i obećao da će nastaviti osvajanje kako bi osigurao kontrolu nad cijelom ukrajinskom Donjeckom regijom, koju je u novembru 2022. proglasio anektiranom.

Gubitak Avdijivke dogodio se u trenutku dok se Ukrajina suočava s nestašicom artiljerijske municije i drugih zaliha, budući da obećana zapadna pomoć nije stigla, a paket pomoći SAD-a zaustavljaju republikanci u Kongresu.

Američki predsjednik Joe Biden i najviši demokrati sastali su se s najvišim republikanskim zastupnicima u Kongresu kako bi ponovno zatražili puštanje gotovo 60 milijardi dolara vrijedne pomoći Ukrajini.

U saopćenju iz Bijele kuće nakon sastanka stoji da je Biden “raspravljao o tome kako je Ukrajina tokom proteklih sedmica izgubila teritorij na frontu te da je prisiljena štedjeti municiju i zalihe zbog nedjelovanja Kongresa”.

Ukrajina tvrdi da je oborila deset ruskih dronova

U izvještaju o događajima tokom noći, Ukrajina tvrdi da su njeni sistemi protuzračne odbrane uništili svih deset dronova koje je Rusija lansirala tokom noći.

Ukrajinska vojska je na Telegramu saopćila da je Rusija također lansirala prutuzračne vođene rakete S-300 na Ukrajinu, ali nije precizirala da li su te rakete dostigle ciljeve.

Iznad industrijske zone u Odesi, ostaci oborenog ruskog drona oštetili su transformator na jednom od važnih infrastrukturnih objekata, zbog čega je došlo do kratkog spoja i požara koji je ugašen,a u ovom incidentu nije bilo povrijeđenih, prenosi Unian.

Ruska protuzračna odbrana uništila je tokom noći ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad upotrebom bespilotnih letjelica na ruske objekte je osujećen. Ukrajinski dron je uništen iznad Belgorodske oblasti od strane dežurnih jedinica protuzračne odbrane”, saopćilo je Ministarstvo.

Izvor: Agencije