SAD produžio pritvor kapetanu optuženom za slanje oružja Husima

Pakistanski državljanin optužen je za krijumčarenje projektilnih komponenti grupi povezanoj s Iranom, čiji su cilj brodovi u Crvenom moru.

Husi, koji kontroliraju velike dijelove ratom razorenog Jemena, gađaju brodove u Crvenom moru i okolnim vodama tokom izraelskog rata protiv Gaze [REUTERS/Khaled Abdullah]

Pakistanski državljanin, kojeg američki dužnosnici optužuju da je prenosio dijelove projektila iranske proizvodnje Husima u Jemenu, ostat će iza rešetaka, čekajući suđenje.

Tokom saslušanja o pritvoru na federalnom sudu, savezni tužitelji optužili su Muhammada Pahlawana za pokušaj krijumčarenja bojeve glave i drugog oružja. Osumnjičenik je uhapšen u januaru usred američkih napora da spriječe Huse koji su s Iranom napadali brodove u Crvenom moru.

U sudskim dokumentima, savezni tužitelji rekli su da je Pahlawan odbio usporiti mali brod bez zastave kada se američka mornarica pokušala ukrcati i “vikao je posadi da zapali brod prije nego što se mornarica ukrca na njega”.

U operaciji u Arapskom moru, koja se dogodila 11. januara, poginula su dva pripadnika američke mornarice (SEAL).

Pahlawan je, također, krivično gonjen jer je lagao oficirima američke obalne straže kada je tvrdio da je inženjer, a ne kapetan.

Posebna agentica FBI-a Lauren Lee posvjedočila je da je Pahlawan kasnije proturječio sam sebi, rekavši: “Ja komandujem brodom.”

Međutim, Pahlawanov advokat tvrdio je da, možda, prevoditelj američkih dužnosnika nije govorio pandžabi, Pahlawanov jezik.

Brojne optužbe

Pomoćnik američkog tužitelja Troy Edwards Jr rekao je da najteža optužba protiv pakistanskog državljanina, namjerno prenošenje bojeve glave, znajući da će je upotrijebiti Husi, predstavlja savezni zločin terorizma, za koji je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina. Za davanje materijalno lažnih izjava predviđena je kazna od najviše pet godina zatvora.

Trojici Pahlawanovih članova posade je, također, naređeno pritvaranje nakon saslušanja. Oni su optuženi za laganje o svom identitetu, posjedovanju oružja na brodu i odlasku broda iz Irana. Deset ostalih članova posade privedeno je prema saveznom zakonu o materijalnim svjedocima.

Agent FBI-ja je u izjavi pod zakletvom napisao da su članovi posade bili u višestrukom kontaktu putem satelitskog telefona s članom iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Američke snage kažu da su zaplijenile napredno konvencionalno oružje iranske proizvodnje, uključujući kritične dijelove za balističke rakete srednjeg dometa i protubrodske krstareće rakete, bojevu glavu i komponente za pogon i navođenje.

Husi, koji kontroliraju velike dijelove ratom razorenog Jemena, gađaju brodove u Crvenom moru i okolnim vodama tokom izraelskog rata protiv Gaze.

Često su ciljali brodove s komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Kraljevstvom i Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, prekidajući rutu koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Izvor: Al Jazeera i agencije