Hoće li jemenski Husi napasti i Marib?

Husi su željni, ako ne i očajni, da osvoje Maribove naftne resurse i prihode, rekla je za Al Jazeeru Hannah Porter, nezavisna jemenska analitičarka.

Marib je regija bogata prirodnim resursima, prvenstveno naftom i plinom (Reuters)

U Crvenom moru, jemenska grupa Husi nastavlja napadati brodove povezane sa Izraelom u znak podrške narodu Gaze, obećavajući da neće stati sve dok Izrael ne zaustavi svoj nemilosrdni napad na enklavu.

Na međunarodnom planu, napadi na Crvenom moru našli su se na svjetskim naslovnicama, posebno zbog predanosti koju pokazuju u vezi palestinskog pitanja i spremnosti Husa na akciju.

“Husi neće prestati s onim što rade, dok se ne završi izraelska ofanziva u Gazi”, kaže analitičar Eurasia grupacije Gregory Brew za Al Jazeeru.

Učvršćivanje domaće prisutnosti

Pobunjenička grupa Husi, koja je preuzela glavni grad Sanu 2014, još uvijek se suočava s međunarodno priznatom jemenskom vladom koju predstavlja Predsjedničko vijeće (PLC) koje podržavaju Saudijska Arabija i Emirati.

Na unutrašnjem planu, analitičari vjeruju da Husi imaju namjeru uspostave kontrolu nad strateškom lokacijom koja bi im mogla drastično proširiti utjecaj u Jemenu i ojačati njihove ambicije kao regionalnog aktera – a to je Marib.

Regija bogata prirodnim resursima, prvenstveno naftom i plinom, Marib se nalazi na oko dva sata istočno od Sane i strateški je blizu drugih regija za proizvodnju nafte koje kontrolišu milicije koje podržavaju UAE i koje se suprotstavljaju Husima.

Proteklih sedmica jemenski analitičari vidjeli su izvještaje o Husima koji povećavaju prisutnost trupa u blizini Mariba, iako je teško reči u kojoj mjeri, dok su se manji sukobi u tom području nastavili.

Marib je “jedna od strateški najvažnijih tačaka u Jemenu”, kaže jemenski analitičar Nick Brumfield za Al Jazeeru.

“Ako ga Husi stvarno pokušavaju zauzeti… oni ne samo da su u dobroj poziciji da pokušaju zauzeti Marib, već imaju odličan pristup Shabwahu, čime bi podijelili južni Jemen na dva dijela.”

Godine 1990. Narodna Demokratska Republika Jemen (Južni Jemen) ujedinila se s Arapskom Republikom Jemen (Sjeverni Jemen). Iako je zemlja od tada ujedinjena, neke frakcije – uključujući grupe u PLC-u – imaju snažne secesionističke ambicije za jug. U drugim područjima vladaju razna plemena.

Bivši jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh jednom je rekao da je upravljanje Jemenom slično “plesu na glavama zmija”.

‘Crvena linija koju Husi ne smiju preći’

“Maribski front je jedan od frontova koji se s vremena na vrijeme rasplamsa otkako je UN-ovo primirje proglašeno u aprilu 2022.,” kaže za Al Jazeeru Faozi al-Goidi, mlađi gostujući saradnik pri Bliskoistočnom vijeću za globalne poslove.

Husi već kontrolišu oko 12 od 14 okruga u pokrajini Marib. Ali dva najvažnija okruga, al-Wadi i Marib City, kontroliše stranka al-Islah, podružnica Muslimanske braće koja je dio međunarodno priznate vlade. Al-Wadi sadrži važno naftno polje koje Husi žele kontrolisati, kažu analitičari.

“Husi su željni, ako ne i očajni, da osvoje Maribove naftne resurse i prihode”, rekla je za Al Jazeeru Hannah Porter, nezavisna jemenska analitičarka. “Ako Husi zauzmu Marib, onda bi efektivno kontrolisali svako važno područje sjevernog Jemena i postali bi ekonomski mnogo snažniji.”

(Reuters)

Nije jasno planiraju li Husi još jednu ofanzivu na Marib. Posljednjih su godina u više navrata pokušali zauzeti Marib, ali je svaki pokušaj odbijen, a njihove snage su pretrpjele velike gubitke.

“Marib se smatra crvenom linijom koju Husi ne smiju pjeći”, kaže Porter.

Ne samo da bi zauzimanje Mariba proširilo ekonomske mogućnosti Husa, već bi zadalo i strašan udarac međunarodno priznatoj vladi.

“Ako Husi uspiju u potpunosti zauzeti Marib, to će smanjiti prisustvo međunarodno priznate vlade i Islaha na samo nekoliko malih područja, uglavnom na Taiz i Wadi Hadramout”, kaže Raiman al-Hamdani, jemenski istraživač u ARK grupaciji.

“Ovo će također narušiti kredibilitet međunarodno priznate vlade, negativno utjecati na njihovu pregovaračku poziciju, kao i njihovu lokalnu podršku.”

Husi i Saudijska Arabija trenutno vode pregovore o prekidu vatre nakon teškog građanskog rata koji je trajao skoro deceniju. Analitičari kažu da su akcije Husa u Crvenom moru i u zemlji dio njiove strategije kako bi izgradili bolju pregovaračku poziciju.

Posljednjih mjeseci Husima su se pridružili novi članovi zahvaljujući popularnosti njihovih napada na brodove povezane s Izraelom.

Analitičari kažu da je nejasno da li su uzvratni američki zračni napadi ili napadi grupe na američke i britanske ratne brodove dodatno privukli podršku Husima, ali grupa nastavlja okupljati veliki broj ljudi – u milionima, kako tvrde – na skupovima u petak. Mnogi od ovih regruta pridružili su se kako bi se borili protiv Izraela, ali Husi su ih mogli iskoristiti da osnaže svoje snage raspoređene u Jemenu.

U međuvremenu, Saudijci su se umorili od vojnog suprotstavljanja Husima nakon što su ušli u jemenski građanski rat na strani međunarodno priznate vlade 2015. Za sada se čini da su Saudijci posvećeni pregovorima o prekidu vatre s Husima otkako je primirje objavljeno u aprilu 2022.

“Saudijska Arabija je odlučna postići mir i prekid vatre u Jemenu, ali događaji u operaciji Potop Al-Akse i rat u Gazi odgodili su proces potpisivanja”, smatra al-Goidi.

Američko-britanski napadi su ‘vojno beskorisni’

Dok se napetost stvara oko potencijalne ofanzive u Maribu, napadi na Crvenom moru ostali su međunarodno žarište.

Snage Husa u srijedu su objavile da su ispalile nekoliko projektila na američki razarač USS Greeley i da će nastaviti napadati američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru dok se izraelski rat u Gazi koji podržava SAD ne završi.

(Reuters)

SAD i Velika Britanija pokrenuli su seriju zračnih napada na mete Husa u januaru, ali njihovi pokušaji odvraćanja su imali mali učinak jer Husi nastavljaju da ometaju pomorski saobraćaj koji prolazi kroz Crveno more.

“Većina meta pogođenih američkim napadima su mete koje su više puta bombardovane tokom godina rata, tako da su vojno beskorisne”, kaže je al-Goidi.

“Jedina korist [za SAD] može biti to što su neki od napada zaustavili ili, recimo, smanjili neke od balističkih napada Husa na brodove, jer su platforme balističkih projektila bombardovane prije lansiranja.

“Kao što kaže američko Ministarstvo odbrane, ostali napadi nemaju efekta na terenu”, kaže al-Goidi. “Ako Amerika eskalira svoje napade, mogla bi ponovo pokrenuti jemenski rat od nule.”

Izvor: Al Jazeera