Izraelski plan za ‘evakuaciju’ civila iz borbenih zona u Gazi

Benjamin Netanyahu je najavio da će početkom sedmice okupiti Vijeće ministara zbog odobrenja operativnih planova u Rafahu.

Povećava se zabrinutost za sudbinu Rafaha (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je da je vojska predstavila plan za „evakuaciju“ civila iz „borbenih zona“ u Gazi, dok je jučer zaprijetio invazijom na prepuni Rafah, čak i u slučaju postizanja sporazuma o primirju s Hamasom.

U kratkom saopćenju Netanyahuov ured je rekao da je vojska „predstavila ratnom vijeću plan za evakuaciju civila iz borbenih zona u Pojasu Gaze, kao i plan za buduće operacije“, ne ulazeći u bilo kakve detalje.

Jučer je za američki kanal CBS Netanyahu rekao da bi postizanje sporazuma o primirju samo dovelo do „odgađanja“ napada na grad Rafah u kojem je kod zatvorene granice s Egiptom gotovo 1,5 miliona civila, prema podacima UN-a.

„Ako postignemo dogovor, donekle će se (operacija) odgoditi, ali će biti završena. Ako ne bude dogovora, svejedno ćemo je provesti i završiti, jer je potpuna pobjeda naš cilj, a potpuna pobjeda je nadohvat ruke, ne nekoliko mjeseci, već nekoliko sedmica nakon što je počnemo”, rekao je izraelski premijer.

Netanyahu je u subotu najavio da će početkom sedmice okupiti Vijeće ministara „zbog odobrenja operativnih planova u Rafahu, uključujući evakuaciju civilnog stanovništva“ iz Hamasovog „posljednjeg uporišta“, kako je rekao.

Oskudna humanitarna pomoć

Povećava se zabrinutost za sudbinu Rafaha – gdje se nalazi oko 1,5 miliona ljudi, većinom raseljenih – zbog kopnene operacije za koju se izraelska vojska sprema dok neprestano bombarduje grad, a borbe u centralnom i sjevernom dijelu Pojasa i dalje traju.

Ulazak pomoći u Pojas Gaze je pod kontrolom Izraela, pa ulazi oskudna humanitarna pomoć, uglavnom preko prijelaza Rafah, granice s Egiptom. Međutim, transport pomoći na sjever je otežan zbog razaranja i bitki.

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Philippe Lazzarini rekao je jučer da je moguće „prevladati“ glad u Gazi ako Izrael dozvoli humanitarnim agencijama da unesu više pomoći, dodajući da je situacija „katastrofa koju je napravio čovjek“.

Nestašica hrane primorala je ljude da napuste sjever Pojasa, odakle 300 hiljada ljudi ide prema centralnom dijelu, prema jučerašnjim navodima jednog dopisnika agencije AFP.

Izvor: Agencije