Evropska podrška Ukrajini povodom druge godišnjice ruske agresije

Među ostalim podršku Ukrajini izrazili su britanski premijer Rishi Sunak i njemački kancelar Olaf Scholz, a u Kijev danas stiže niz visokih evropskih zvaničnika.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Kijev, povodom obilježavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu (EPA)

Brojni evropski lideri uputili su poruke povodom druge godišnjice invazije Rusije na Ukrajini dok su se neki uputili u Kijev kako bi izrazili svoju podršku.

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, da će London stajati uz Kijev “koliko bude potrebno” i da “tiranija nikada neće trijumfirati”, javlja Hina.

“Na ovu mračnu godišnjicu, moramo obnoviti našu odlučnost”, napisao je Rishi Sunak u izjavi, prenosi France Presse.

“Ovo je trenutak da pokažemo da tiranija nikada neće trijumfirati i da još jednom kažemo da ćemo stajati uz Ukrajinu danas i sutra”, dodaje šef britanske vlade.

“Spremni smo učiniti sve što je potrebno, koliko god je potrebno, dok (Ukrajina) ne pobijedi”, dodao je.

London, koji je jedan od glavnih pobornika Kijeva, nedavno je najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini, koja će za godinu 2024./2025. iznositi 2,5 milijarde funti sterlinga (2,9 milijardi eura).

Sredinom januara britanski premijer je tokom posjete Kijevu najavio potpisivanje desetogodišnjeg sigurnosnog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, koji je predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio kao sporazum “bez presedana”.

Velika Britanija u četvrtak je najavila nove sankcije protiv Rusije i nove isporuke projektila Ukrajincima.

Sankcije su usmjerene na više od 50 osoba i kompanija, posebno u sektorima koji ruskoj vojsci omogućavaju opskrbu municijom, projektilima i eksplozivima, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Također ciljaju na “ključne izvore prihoda za Rusiju”, s trgovinom metalima, dijamantima i energetskim resursima, kako bi “sa svih mogućih strana presjekli finansiranje Putinovog ilegalnog rata”.

Macronova podrška

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu svog ruskog kolegu Vladimira Putina da podrška Francuske Ukrajini neće “oslabjeti” i da “ne treba računati” na “umor Evropljana”.

“Dvije godine rata. Pogođena i izranjavana, ali još uvijek stoji. Ukrajina se bori za sebe, za svoje ideale, za našu Evropu. Naša predanost njenoj strani neće oslabjeti”, napisao je Macron u poruci koju je objavila Elizejska palata na društvenoj mreži X povodom druge godišnjice ruske invazije.

“Rusija predsjednika Putina ne smije računati na bilo kakav umor među Evropljanima”, također upozorava francusko predsjedništvo u saopćenju za javnost na mreži X.

“Ishod ovog rata bit će odlučujući za evropske interese, vrijednosti i sigurnost. Francuska jest i ostat će uz Ukrajinu i ukrajinski narod”, dodaje se u saopćenju Elizejske palate.

Podržati Ukrajinu u samoodbrani

Evropa mora ojačati svoju odbranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u komentarima povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Evropi”, rekao je Scholz dodavši da će Ukrajina biti podržana u samoodbrani “koliko god bude potrebno”.

“A mi, Njemačka i Evropa, činimo više – i moramo učiniti još i više – kako bismo se mogli efikasno braniti”, istaknuo je njemački kancelar.

“Odvraćanje, odbrambena spremnost – znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene”, rekao je Scholz u podcastu.

“Ali ove riječi označavaju vrlo važnu zadaću: zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se niko ne usudi napasti”, istaknuo je.

NATO je najbolja garancija odbrane “s obje strane Atlantika”, zaključio je Scholz.

On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obaveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose dva posto vrijednosti ukupne ekonomske proizvodnje, po prvi put u decenijama. Tako će ostati i u nadolazećim godinama i decenijama, najavio je Scholz.

“Konstantna” proizvodnja municije – koja je trenutno tema mnogih rasprava u Evropi – ključni je element odbrane, a evropske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe, rekao je njemački kancelar.

Njemačka također razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njena strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.

Borrell: EU na strani Ukrajine

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrellj izjavio je, povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini, da je EU na strani Kijeva od početka sukoba koji je, kako je naveo, promijenio historiju Evrope, ali neće nasilnim putem njenu geografiju, prenosi Tanjug.

“Obilježavamo dvije godine od brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. EU je bila na strani ukrajinskog naroda od tog tragičnog jutra koje je promijenilo historiju Evrope, ali neće ponovo na silu promijeniti njenu geografiju”, napisao je Borrell danas na X platformi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen doputovala je danas u Kijev, povodom obilježavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju su, između ostalih, stigli i italijanska premijerka Giorgia Meloni, premijer Belgije Alexander De Croo i i kanadski premijer Justin Trudeau.

Izvor: Agencije