Mađarska kupuje četiri švedska borbena aviona Gripen

Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Štokholma za pridruživanje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) nakon gotovo dvije godine odgađanja.

Gripeni mađarskih zračnih snaga lete u formaciji iznad Trga heroja u Budimpešti (Reuters)

Mađarska je u petak saopćila kako je potpisala ugovor o kupnji četiri borbena aviona Saab JAS Gripen od Švedske, dok se Budimpešta konačno priprema odobriti kandidaturu Štokholma za pridruživanje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) nakon gotovo dvije godine odgađanja, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Mađarska je posljednja članica NATO-a koja nije ratificirala zahtjev Švedske za pridruženjem vojnom savezu koji je podnijet 2022. nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji je prošle sedmice popustio rekavši da će Parlament o ratifikaciji glasati u ponedjeljak, sastao se sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom. Tada je rekao da je uspio “ponovno izgraditi povjerenje”.

Mađarska će kupiti avione i proširiti povezan logistički ugovor, rekao je Orban čija država trenutno ima pozajmljene avione Gripen prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

Kritike zbog ljudskih prava

“Mi ne samo da zadržavamo našu sposobnost protivzračne odbrane, već ćemo je i povećati. To znači da će naša predanost NATO-u ojačati, a tako će i naše učešće u zajedničkim operacijama NATO-a”, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s Kristerssonom koji je kazao kako pozdravlja dogovor.

“Znamo da se ne slažemo u svemu, ali slažemo se da trebamo sarađivati gdje je to moguće”, rekao je stojeći pored Orbana.

Orban, čija je nacionalistička Vlada zadržala bliske ekonomske veze s Rusijom, opetovano je odgađao ratifikaciju zbog švedskih kritika na račun Budimpešte zbog vladavine prava.

Fidesz ima ogromnu većinu u Parlamentu i mogao je odobriti članstvo Švedske u bilo kojem trenutku otkako je relevantni zakon dostavljen zastupnicima sredinom 2022. godine. Odgoda je pogoršala odnose Budimpešte sa Sjedinjenim Američkim Državama i izazvala zabrinutost među saveznicima.

Izvor: Agencije