Putinov saveznik traži oružje za Huse kako bi napali američke i britanske brodove

Vladimir Solovyov je istaknuta ličnost u medijima koje podržava Kremlj i jak saveznik predsjednika Vladimira Putina.

Moskva bi trebala snabdjeti Huse oružjem u znak osvete zapadnim zemljama koje nastavljaju da pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije, rekao je Solovyov (REUTERS/Khaled Abdullah)

Poznati zvaničnik Kremlja izjavio je da Moskva treba da snabdijeva jemenske Huse ruskim oružjem za napade na američke i britanske brodove.

Vladimir Solovyov, istaknuta ličnost u medijima koje podržava Kremlj i jak saveznik predsjednika Vladimira Putina, iznio je ovaj prijedlog u jednoj epizodi svog programa na kanalu Rusija-1. Moskva bi trebala snabdjeti Huse oružjem u znak osvete zapadnim zemljama koje nastavljaju da pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije, rekao je Solovyov.

Američki časopis Newsweek je objavio da izjave Solovyova dolaze dok traju sukobi na Crvenom moru između Husa i zapadnih snaga.

Poziv na naoružavanje Husa

Solovyov je pozvao na naoružavanje Husa za pokretanje napada na američke i britanske mete, rekavši: „Ovo je pravo vrijeme.“ Također je rekao, kako prenosi Gerashchenko: „Husi će dobiti sve. Imat će polupotopne dronove i moćno oružje.“

Američki State Department je saopćio da Solovyov širi obmanjujuće informacije iz Kremlja te da je poznat po kontroverznim izjavama, kao što je izjava tokom jedne emisije u jesen da će se Njemačka na kraju podrediti „ruskoj zastavi“.

Newsweek je napomenuo da je Solovyov bio na naslovnici u oktobru kada je upozorio na novi svjetski rat koji će natjerati Zapad da se suprotstavi muslimanima širom svijeta.

Napadi u znak podrške Palestincima

Od novembra Husi napadaju komercijalne i vojne brodove u prometnom Crvenom moru, preko kojeg se odvija 12 posto globalne trgovine. Grupa je na početku rekla da cilja na brodove povezane s Izraelom u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, koji su pod izraelskim napadom od oktobra.

Grupa je kasnije rekla da proširuje svoje mete na brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon što su Washington i London izveli zračne napade na položaje Husa u Jemenu u nadi da će ih odvratiti od daljnjih napada.

Izvor: Agencije