Penzionisani izraelski general: Priča SAD-a o palestinskoj državi je taktika pritiska

Bivši šef Izraelske vojne obavještajne službe kaže da Washington nije ozbiljan u potezanju pitanja palestinske države.

Izraelski ministri Smotrich (desno) i Ben Gvir drže Izraelsku vladu kao taoca, tvrdi bivši obavještajni zvaničnik (Reuters)

Bivši šef Izraelske vojne obavještajne službe Aman, general-major Amos Malka, rekao je da je američki govor o priznavanju palestinske države signal usmjeren Izraelu isključivo kao sredstvo pritiska na njega.

U intervjuu za izraelski radio FM 103, Malka je rekao da Washington nije ozbiljan u potezanju pitanja palestinske države, već želi izvršiti pritisak na Izrael koji od početka rata nerado sarađuje s američkim inicijativama o pitanju Gaze.

Kada je riječ o ratu u Gazi, Malka je premijera Benjamina Netanyahua opisao kao taoca u rukama nekih ministara i rekao da, umjesto da se fokusira na Hamas i svoje ministre, on “pokazuje kukavičluk u sukobljavanju s nekim ministrima unutar svoje koalicije koji promovišu teorije zavjere i napadaju načelnika Generalštaba,” opisavši ponašanje Vlade tokom trenutnog rata užasnim.

“Drže vladu taocem”

Bivši komandant Vojne obavještajne službe podsjetio je na šokantne izjave ministra finansija Bezalela Smotricha prije otprilike dvije sedmice, u kojima je rekao da povratak zarobljenika nije trenutno najvažnije pitanje i kako neće biti na vrhu “liste prioriteta” sve do eliminacije Hamasa i kako se “nada da će se (Yahya) Sinwar smrznuti na smrt u tunelima, uprkos tome što to znači da će se i zatvorenici smrznuti i umrijeti s njim”.

Malka je rekao: “Ova vlada bi trebala voditi rat protiv Hamasa, ali, zapravo, Smotrich (i ministar nacionalne sigurnosti Itamar) Ben-Gvir govore i rade šta im je volja i Vladu drže svojim taocem. Naveo je primjer kada je ministar finansija ponizio Netanyahua, opisavši ga kao velikog lažova. Ben-Gvir je Smotrichev saveznik u držanju predsjednika vlade kao taoca, koji je pokrenuo elektronsku kampanju koju su podržale stotine hiljada ljudi s ciljem osujećivanja sporazuma o razmjeni zatvorenika.

Uz najavu vojske da će formirati istražni tim koji će ispitati okolnosti od 7. oktobra prošle godine, Malka je rekao da je obavještajni, vojni i politički neuspjeh velik te podsjetio na četiri strateška upozorenja Službe opće sigurnosti i Vojno-obavještajnog odjeljenja 2023. o pitanju o kojem niko ništa nije preduzeo osim ministra odbrane, koji je, prema njegovim riječima, shvatio za ozbiljno samo jedno od ovih upozorenja i zbog toga zamalo ostao bez ministarske fotelje.

Egipat i napad na Rafah

Kada je riječ o prelazu Rafah, bivši komandant Vojne obavještajne službe pozvao je na koordinaciju s Egiptom, jer svaka aktivnost bez toga može predstavljati problem, izrazivši uvjerenje u mogućnost ostvarivanja te koordinacije na ovaj ili onaj način, dok je odgađanje napada na Rafah pripisao politici, ne vojsci, koja još o ovom pitanju nije donijela odluku.

Ako se cilj rata ne promijeni (a to je eliminacija Hamasa), Izrael mora ući u Rafah kako bi neutralizirao vodstvo pokreta i dokazao da čini sve što je u njegovoj moći da vrati zarobljenike ili poveća pritisak, preferirajući opciju da, nakon rata, Gazom upravljaju Palestinci, jer bi vojna vladavina, prema njegovom mišljenju, bila strateška greška i politička glupost.

Izvor: Agencije