Okončano suđenje u slučaju Assangeove žalbe na izručenje SAD-u

SAD traži izručenje Assangea zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine.

Tokom saslušanja, ispred zgrade suda u Londonu održan je protest novinara i Assangeovih pristalica (REUTERS/Hannah Mckay)

Advokati Sjedinjenih Američkih Država pozvali su sud u Londonu da blokira pokušaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da uloži žalbu na njegovo izručenje iz Ujedinjenog Kraljevstva, kako bi se u SAD-u suočio s optužbama za špijunažu.

Drugog i posljednjeg dana saslušanja na Visokom sudu u Londonu u srijedu, advokati koji zastupaju SAD rekli su da je Assange optužen zbog objavljivanja povjerljivih podataka, a ne zbog njegovih političkih mišljenja.

SAD pokušava izvesti Assangea pred sud zbog WikiLeaksovog objavljivanja ogromne količine povjerljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša. Tvrde da je curenje informacija ugrozilo živote njihovih agenata.

Assangeove pristalice, međutim, slave ga kao heroja koji je progonjen zbog razotkrivanja nedjela SAD-a, dok su grupe za ljudska prava zabrinute da bi njegovo krivično gonjenje moglo šire ograničiti slobodu medija.

Saslušanje u Londonu

Viši sud u Londonu završio je u utorak prvi dan saslušanja povodom žalbe osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se u utorak prvi obratili Assangeovi advokati koji su rekli da je riječ o politički motivisanom slučaju, u kojem su prekršena ljudska prava, prenosi BBC.

Istakli su da imaju dokaze o zavjeri Američke centralne obavještajne agencije (CIA) da ubije Assangea tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Protest novinara i pristalica

Advokat Edward Fitzgerald rekao je da se ne može vjerovati u američka uvjeravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao biti osuđen na “krajnje nepravedan i nesrazmjeran način ukoliko bude izručen”.

Tokom saslušanja, ispred zgrade suda u Londonu održan je protest novinara i Assangeovih pristalica.

Nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traži izručenje Assangea zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Assange bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Objavljene hiljade tajnih dokumenata

Assangeov portal WikiLeaks postao je poznat 2010. godine kada je objavio videosnimak američke vojske o napadu helikopterima “Apač” u Bagdadu 2007. godine kada su ubijeni deseci ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

Nakon toga su objavljene hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuje svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Assange se u SAD-u tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen, mogao bi dobiti i do 175 godina zatvora.

Američki uzbunjivač Edward Snowden poručio je danas “svakom političaru i novinaru” da ne mogu spasiti ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog koji je preminuo 16. februara, ali mogu spasiti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kojem prijeti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije