Videosnimak otkrio kako su izraelski snajperisti ubili trogodišnjaka i djevojku u Gazi

Kupovina mandarina pretvorila se u nezaboravnu tragediju za Hadeelinu i Imadovu porodicu, koja je živjela u kvartu Sheikh Radwan.

Hadeel Harun Abu al-Kar'a, studentica prve godine Medicinskog fakulteta u Gazi, nije ni slutila da će poziv uličnog prodavača mandarina biti posljednji koji će čuti u životu, nakon što ju je ubio izraelski snajperista zajedno sa trogodišnjim rođakom Imad al-Din Hazem Abu al-Kar'aom u blizini njihove kuće.

Kupovina mandarina pretvorila se u nezaboravnu tragediju za Hadeelinu i Imadovu porodicu, koja je živjela u kvartu Sheikh Radwan. Na raskrsnici Abu Iskandar, u rijetkom trenutku zatišja izraelskog rata, ulični prodavač počeo je dozivati stanovnike kvarta jer su stigle mandarine, voće koje je Imad najviše volio, kako kaže njegova majka Fadva al-Daur.

Trogodišnja žrtva Imad al-Din Hazem Abu al-Kar’a (Al Jazeera)

Fadva je u razgovoru za Al Jazeeru spomenula da se njen sin pridružio Hadeel i njenoj rodici Ayi kada je čuo da idu kupiti mandarine te da nije ni shvatila da je izašao, brinući o svojoj bolesnoj sestri.

“Hadeel je ubijena sa mojim sinom u naručju. Moj sin, koji je želio samo da pojede mandarine, je ubijen. Ubijen je njihovim mecima”, rekla je kroz plač.

Aya Muhammad Abu al-Kar'a, rodica žrtava, ispričala je za Al Jazeeru kako je čudom izbjegla metke koji su ubili Hadeel i Imada: “Kada su tenkovi stigli u naše mjesto, nas troje smo se sklonili kod komšija, dok nam nisu rekli da je put siguran. Hadeel mi je dala kesu s mandarinama koju smo kupili, a ona je ponijela Imada te smo bježali prema kući. Zapucali su na nas i Hadeel i Imad su pali. Imad je ranjen, nije odmah umro. Naše komšije su pokušali da ga spase pružajući mu drvo, ali su ponovo zapucali i ubili Imada. Gledao nas je i dozivao prije nego što je ubijen.”

Hadeel Harun Abu al-Kar'a, studentica prve godine Medicinskog fakulteta u Gazi (Al Jazeera)

Sahranjeni su u masovnoj grobnici u blizini kuće, koja je nekada bila fudbalsko igralište.

Harun Abu al-Kar'a, Hadeelin otac, izrazio je žaljenje zbog okolnosti koje su ga spriječile da se oprosti od svoje kćeri. Rekao je: “Nismo mogli ni posljednji put da ih pogledamo ili poljubimo zbog silne pucnjave”, objašnjavajući da su komšije odnijeli tijela Imada i Hadeel, klanjali im dženazu i ukopali ih u prisustvu okupatorskih vojnika.

Ožalošćeni otac je dodao: “Pucanje u Imada i Hadeel je bilo u svrhu ubistva i ničeg više. Oni su bili meta.”

Od 7. oktobra prošle godine Izrael vodi rat u Pojasu Gaze, koji je do utorka odnio živote 28.473 Palestinca i prouzrokovao ranjavanje njih 68.146, većinom djece i žena. Također je izazvao neviđeno masovno uništenje infrastrukture, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Al Jazeera