Najveći gubici izraelske vojske od napada na Gazu

Prema podacima Al Jazeere, na početku kopnene operacije ubijeno je 11 izraelskih vojnika u napadu otpora na transporter Namer u sjevernom Pojasu Gaze.

Okupaciona vojska je do sada najveće gubitke pretrpjela na istoku izbjegličkog kampa Al-Maghazi (Al Jazeera)

Izraelska okupaciona vojska pretrpjela je velike gubitke među svojim vojnicima i oficirima otkako je započela svoj veliki kopneni napad na Pojas Gaze krajem oktobra prošle godine.

Prema podacima Al Jazeere, na početku kopnene operacije ubijeno je 11 izraelskih vojnika u napadu otpora na transporter Namer u sjevernom Pojasu Gaze. Istraga izraelske vojske je potvrdila da je došlo do eksplozije municije u vojnom vozilu, pri čemu je poginulo svo osoblje.

Gal Eisenkot, sin ministra Gadija Eisenkota, člana izraelskog ratnog kabineta, poginuo je 7. decembra zajedno s još jednim vojnikom u eksploziji u tunelskom oknu u naselju Shujaiya, istočno od grada Gaze, dok su tragali za tijelima dvojice zarobljenika.

Okupaciona vojska je 12. decembra saopćila da je ubijeno devet vojnika i viših oficira u zasjedi otpora nakon napada na nekoliko zgrada u kojima su bili zabarikadirani izraelski vojnici u naselju Shujaiya.

Dana 8. januara objavljeno je da je šest izraelskih vojnika ubijeno dok su minirali zgradu u južnom Pojasu Gaze. Vojna istraga je otkrila da je varnica granate detonirala eksplozivne naprave prije nego što su vojnici završili s miniranjem područja.

Brojni gubici

Okupaciona vojska je do sada najveće gubitke pretrpjela na istoku izbjegličkog kampa Al-Maghazi, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, kada je 22. prošlog mjeseca u ogromnoj eksploziji poginuo 21 vojnik rezervnog sastava.

Prema onome što su otkrili izraelski mediji, eksploziju je izazvao projektil otpora, a pogodio je eksplozivne naprave koje su izraelski vojnici planirali postaviti u stambenom naselju što je dovelo do eksplozije i rušenja zgrade dok su vojnici bili u objektu.

Dana 12. februara, okupaciona vojska je saopćila da je ubijen komandant bataljona, vršitelj dužnosti komandanta čete i vojnik u zgradi u kojoj su bili sakriveni vojnici u Khan Yunisu, na jugu.

Prije nekoliko dana, Brigade Al-Qassam ₋ vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas) ₋ otkrile su da su njihovi borci uništili više od 1.108 izraelskih vojnih vozila raketnim bacačima Yassin 105 otkako je počeo trenutni rat u Pojasu Gaze.

U Al-Qassamovom saopćenju se navodi da je među uništenim izraelskim vozilima: 962 tenka, 55 transportera, 74 buldožera, tri bagera i 14 vojnih vozila, ”što je dovelo do pogibije i ranjavanja velikog broja okupacionih oficira, vojnika i plaćenika.”

Izvor: Al Jazeera