Iran simulirao napad na glavnu izraelsku zračnu bazu

Vojna vježba se smatra jasnom porukom Izraelu i SAD-u dok rat u Gazi širi napetosti diljem regije.

Iranski gliseri opremljeni su projektilima kratkog dometa koji mogu pogoditi plovila na moru.[Vahid Salemi/AP]

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRG) simulirala je napad na glavnu izraelsku zračnu bazu, pokazujući svoje pomorske sposobnosti.

Snimci koje je u utorak emitovala državna televizija pokazuju da je IRG ispaljivao projektile s brodova i podmornica. Čini se da Iran ovom vježbom šalje jasnu poruku, dok izraelski rat protiv Gaze eskalira, a tenzije rastu u cijeloj regiji.

Na snimku se vidi da je IRG lansirao projektile s dvije lokacije na rekonstrukciju zračne baze Palmachim u Izraelu. Baza je ključni operativni centar za rat u Gazi. Ima borbene avione u više hangara i prima ranjene izraelske vojnike na liječenje.

Premijer Benjamin Netanyahu najavio je prošlog mjeseca u Palmachimu da Tel Aviv neće oklijevati da napadne Iran.

Prikazane su velike količine najmanje dvije vrste balističkih projektila dugog dometa, Emad i Qadr, pri lansiranju i pogađanju ciljeva, s navodnom preciznošću manjom od četiri metra. Državna televizija nazvala je Palmachim u centralnom Izraelu “najvećom zračnom bazom cionističkog režima na okupiranim područjima”.

Glavni komandant IRG-a Hossein Salami rekao je da su snage po prvi put uspjele lansirati balističke projektile dugog dometa s ratnog broda.

“Ovo novo dostignuće proširuje naš pomorski utjecaj i snagu na bilo koju željenu lokaciju”, rekao je. “Neće biti sigurnog mjesta za bilo koga ko želi raditi protiv naše sigurnosti.”

Snimak koji je objavila državna televizija prikazuje dvije balističke rakete dugog dometa lansirane sa Shahid Mahdavija, višenamjenskog ratnog broda koji može nositi razne projektile, bespilotne letjelice i radarske sisteme.

Projektili, za koje se tvrdi da imaju domet od najmanje 1.700 km, navodno su lansirani iz Omanskog mora i pogodili su ciljeve u pustinji u centralnom Iranu.

IRG je također pokazao glisere, katamarane i podmornice u akciji s projektilima kratkog dometa. Nije bilo službene potvrde, ali čini se da je ispaljen projektil Qaema, iranski ekvivalent američkog projektila Hellfire.

IRG je također pokazao ispaljivanje projektila sa dva nedavno predstavljena katamarana, koji mogu lansirati protubrodske krstareće rakete.

Prikazano je kako torpedo lansiran s podmornice pogađa brod. Nakratko je prikazano i lansiranje novog drona kamikaze, koji ima sličnosti s dronovima Lancet koje je razvila Rusija.

Vježba dolazi u trenutku kada Husi u Jemenu, za koje Washington kaže da ih naoružava Iran, ometaju globalnu trgovinu kroz Crveno more.

Jemenska grupa smatra se dijelom “osovine otpora”, neformalne političke i vojne koalicije predvođene Iranom u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, koja se suprotstavlja SAD-u i njihovim saveznicima.

U objavi na mreži X u ponedjeljak, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian zaprijetio je “teškim posljedicama” za Izrael ako provede svoj plan za kopnenu invaziju na Rafah u južnoj Gazi, gdje je 1,4 miliona Palestinaca raseljeno.

Iranski diplomata boravio je u utorak u Kataru, na regionalnoj turneji pri kojoj je posjetio i Liban i Siriju. Rekao je da Teheran ne želi da rat izmakne kontroli i pozvao na prekid vatre.

Izvor: Al Jazeera