Ukrajina pod novim talasom napada ruskih dronova i projektila

Posljednji napad ruskim dronovima dolazi u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavio rekonstrukciju svog ratnog kabineta.

Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom na mjestu ruskog udara dronom u Harkivu (Reuters)

Ruska vojska je tokom noći sa 11. na 12. februar pokrenula još jedan napad dronovima na Ukrajinu. Ukrajinska ratna avijacija navodi da su sistemi za protivzračne napade uništili 14 od 17 dronova kao i jednu krstareću raketu Kh-59.

Naglašavaju da je ruska vojska ispalila “rakete zemlja-zrak” velikog dometa S-300, ali nije navela koliko ih je i jesu li pogodile neke ciljeve.

Guverner oblasti Harkiv, na sjeveroistoku Ukrajine, Oleh Syniehubov, rekao je kako je Rusija napala regiju projektilima ispaljenim iz ruske oblasti Belgorod koja se graniči s Ukrajinom.

Šteta na zgradama

Prema preliminarnim izvještajima, nema žrtava, ali su oštećene određene nestambene zgrade, prenosi AP.

“Rusija je napala grad Pavlohrad dronovima. Žrtava nije bilo, ali je u pojedinim dijelovima grada nestalo struje”, izjavio je Serhij Lisak, guverner Dnjepropetrovske oblasti.

Posljednji napad ruskim dronovima dolazi u trenutku kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavio rekonstrukciju svog ratnog kabineta jer se rat u Ukrajini bliži trećoj godišnjici.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada