Sudija ‘nerado’ odbacio tužbu protiv Bidenove administracije zbog rata u Gazi

Sudija je naveo kako je dužnost svakog pojedinca da se usprotivi opsadi koju je Izrael nametnuo Gazi, ‘međutim, sud mora ostati u okviru svoje nadležnosti’.

Demonstracije podrške palestinskom pitanju ispred zgrade Federalnog suda u Oaklandu (Reuters)

Američki savezni sudija Jeffrey White nerado je odbio prihvatiti tužbu u Oaklandu u Kaliforniji za blokiranje podrške Izraelu na osnovu sudskog presedana, rekavši da je bio primoran složiti se s Ministarstvom pravde da je “odluka vanjske politike u vezi s pružanjem vojne ili finansijske podrške stranoj zemlji fundamentalno političko pitanje.”

U presudi kojom je odbijena tužba branitelja prava palestinskog naroda podnesenoj u novembru 2023. godine, u kojoj su optužili administraciju predsjednika Joea Bidena da omogućava Izraelu vršenje genocida u Gazi, White je rekao kako dokazi pokazuju da bi tretman izraelske vojske prema Palestincima u Gazi mogao predstavljati genocid.

Također je naveo da su dokazi koje ima u skladu sa zaključcima Međunarodnog suda pravde koji je prošlog petka naložio Izraelu da preduzme mjere za zaštitu Palestinaca u Gazi od onoga što bi moglo predstavljati genocid.

Dodao je kako je dužnost svakog pojedinca da se usprotivi opsadi koju je Izrael nametnuo Gazi, “međutim, sud mora ostati u okviru svoje nadležnosti”, pozivajući optužene da prouče posljedice njihove čvrste podrške opsadi Palestinaca u Gazi.

Ovo je došlo nakon što je federalni sudija prošlog petka više od tri sata slušao svjedočenja Palestinaca iz Gaze, njihovih rođaka, ljekara i branitelja njihovih prava. White je potom dokaze u predmetu opisao kao “bolne”, ističući da će presuda biti jedna od najtežih s kojima se suočio u svojoj sudijskoj karijeri.

Sjedinjene Američke Države pružaju 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći Izraelu, a Biden traži odobrenje Kongresa za dodatnih 14 milijardi dolara.

Sudski presedan

Advokat tužitelja, koji su podnijeli tužbu protiv Bidenove administracije, izrazio je razočaranje presudom, ističući istovremeno da je presuda i ohrabrujuća.

Objasnio je da je izjava suda, uprkos odbijanju slučaja, potvrdila da vlada krši Konvenciju o genocidu, dodajući da razmatra žalbu na tu presudu.

White je svoju presudu zasnovao na sudskom presedanu u slučaju Rachel Corrie, koju je ubio izraelski buldožer kada je pokušala zaštititi porodičnu kuću od rušenja u Gazi 2005. godine.

Sud je tada, u slučaju koji je pokrenula porodica Corrie protiv američke kompanije koja je proizvela izraelski buldožer koji je ubio njihovu kćer pod optužbom da je pomagala Tel Avivu u ratnim zločinima, presudio da bi dopuštanje da se slučaj nastavi predstavljao “nedopustivo uplitanje u vanjsku politiku zemlje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije