Pronađen drugi dio aviona u kojem je poginuo Prigožin

Drugi dio aviona u kojem se nalazio vođa grupe Wagner pronađen je tri kilometra od mjesta pada trupa aviona, što može biti posljedica eksplozije u zraku.

Policajci čuvaju stražu u blizini mjesta pada privatnog aviona (REUTERS/Anton Vaganov)

Pronađen je drugi dio aviona osnivača plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji se srušio u srijedu poslije podne u Rusiji, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Lokacija na kojoj je nađen drugi dio aviona mogla bi biti važna za istragu uzroka pada aviona u kojem je, kako je potvrdio i Kremlj, poginuo Prigožin, čovjek koji je za službenu Moskvu vodio neke od ključnih bitaka u Ukrajini od početka ruske invazije, ali je u junu potaknuo neuspjelu pobunu protiv ruske vojske, a posredno i protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski mediji su objavili snimku drugog dijela aviona, koji se sastoji od krila i stajnog trapa, na kojima nema tragova djelovanja protuzračne odbrane, prenosi Fena.

Drugi dio aviona pronađen je tri kilometra od mjesta pada većeg dijela, odnosno trupa aviona.

Udaljenost dva veća dijela aviona na tlu ukazuje na to da se avion raspao u dva dijela relativno visoko, što bi mogla biti posljedica eksplozije u zraku.

Prasak prije pada aviona

Očevici su ranije naveli da su prije pada začuli eksploziju.

Mještani regije Tver su potvrdili da su čuli prasak, a zatim vidjeli kako avion strmoglavo pada prema tlu.

Američke službe smatraju da je avion u kojem se nalazio  Prigožin namjerno srušen, ali dodaju kako ne izgleda da je oboren projektilom zemlja-zrak.

Preliminarne procjene američke vlade, za koje su dužnosnici naglasili da su nepotpune, sugeriraju da je bomba eksplodirala u avionu ili da je neki drugi oblik sabotaže uzrokovao nesreću sjeverozapadno od Moskve.

Ruska vlada je potvrdila da istražuje uzrok nesreće, ali nije ponudila objašnjenje.

Kremlj je u petak saopćio da je tvrdnja da je Rusija namjerno srušila Prigožinov avion “apsolutna laž”.

Izvor: Agencije