Bivši Wagnerov borac: Prigožin je precijenio svoju genijalnost

Rat u Ukrajini proizveo je brojne protagoniste koji su se sada sukobili, premještajući vojnu akciju unutar Rusije, kažu promatrači.

Rano u subotu, Wagnerove trupe preuzele su kontrolu nad Rostovom (AP)

Postojao je meme, “Bombardiranje Voronježa”, koji je ismijavao način kako ruska vlada odgovara na sankcije, a zapravo šteti samoj sebi. Danas je meme postao stvarnost jer, nakon što su zauzeli grad Rostov, pobunjeni Wagnerovi plaćenici napredovali prema stvarnom gradu Voronježu, na pola puta do Moskve.

“Vidjela sam oblake dima s mjesta gdje je eksplodiralo skladište nafte, nedaleko od moje kuće”, rekla je 25-godišnja Olesija iz Voronježa za Al Jazeeru.

“Povremeno [ljudi] objavljuju snimke kako u različitim dijelovima grada ili pada granata, ili pucaju, ili dižu automobil u zrak. Puno je vojnika na ulicama. Moja porodica i ja ne izlazimo iz kuće, ali smo za svaki slučaj spakirali stvari.”

Olesija je rekla za Al Jazeeru da još nije čula za žrtve.

Rano u subotu, Wagnerove trupe preuzele su kontrolu nad Rostovom, jednim od najvećih ruskih gradova, naišavši na minimalan otpor lokalnih snaga sigurnosti i zauzevši regionalni vojni stožer.

Prigožinov ‘marš pravde’

Uskoro se pojavila snimka sastanka šefa Wagnera Jevgenija Prigožina s visokim dužnosnicima ruske odbrane u Rostovu. Oligarh i bivši saveznik Kremlja tvrdio je da njegove akcije nisu pokušaj državnog udara već “marš pravde” protiv vrhovnog vojnog zapovjedništva koje je “uništilo mnogo desetaka hiljada života ruskih vojnika”.

Marat Gabidulin, bivši Wagnerov borac koji je bio raspoređen u Siriji, rekao je za Al Jazeeru kako vjeruje da je Prigožin “precijenio svoju genijalnost, kao što mu se ranije događalo”, i ne misli da će pobuna uspjeti. Ali s vojnog stajališta, dodao je Gabidullin, Wagner je na pravom mjestu.

“On je u dobroj poziciji za pregovore: uspio je zauzeti stožer skupine [Južne vojne oblasti], koji se nalazi unutar granica velikog grada”, objasnio je.

“Stožeri su njegovi taoci. Da biste ga istjerali odande, morate privući velike snage. Njegovi su se plaćenici naučili boriti u gradu; započeti operaciju protiv njih znači angažirati puno vojnog osoblja.”

Ali Wagnerova pobuna ima implikacije na stisak vlasti predsjednika Vladimira Putina, ruske ratne napore i stanje stvari kod kuće.

“Među nekoliko preostalih izvora autoriteta za Putinov režim bila je njegova dugogodišnja tvrdnja da je obnovio ‘zakon i red’ nakon ‘haotičnih’ 1990-ih”, rekao je za Al Jazeeru Kevork Oskanian, predavač komparativne politike na Sveučilištu Exeter.

Na čemu je počivala Putinova popularnost

“Ova će percepcija sada ležati u dronjcima i dugoročno će ga učiniti mnogo ranjivijim, čak i ako na kraju prevlada.”

Historijski gledano, veći dio Putinove popularnosti počivao je na ponovnom uspostavljanju stabilnosti u životima Rusa: tokom postsovjetskog kolapsa 1990-ih, Rusija je bila mučena sukobima između sindikata organiziranog kriminala, piramidalne sheme opljačkale su građanima novac, pokušaj puča ostavio je više od stotine leševa na ulicama Moskve, dok je na jugu bjesnio pravi rat s čečenskim separatistima.

Učinio je to uključivanjem širokog spektra poslovnih, političkih, vjerskih, pa čak i kriminalnih interesa u ono što je nazvao svojom “vertikalom moći”. Do sada je bio u stanju uravnotežiti suprotstavljene interese ruske elite s velikom razinom uspjeha.

Ali kako se rat u Ukrajini odužio bez jasnog puta do pobjede na vidiku, to je osnažilo igrače poput Prigožina, kao i čečenskog vođe Ramzana Kadirova – koji zapovijeda vlastitom privatnom milicijom poznatom kao “kadirovci” – na račun službenih oružanih snaga.

“Trenutni rasplet prividne ruske političke stabilnosti odražava unutarnje pritiske i krivulje zemlje koja je vodila nepravedan i katastrofalan rat sa svojim susjedom”, rekla je za Al Jazeeru Gulnaz Sharafutdinova, profesorica ruske politike na King’s Collegeu u Londonu.

“Rat je proizveo međuelitne pritiske, igre prebacivanja krivnje i nositelje prava koji su se sada otvoreno sukobili, premještajući vojnu akciju unutar Rusije.”

Izvor: Al Jazeera