Rusija: ‘Provokativne akcije’ američkih snaga u Siriji

Ruske snage su dva puta primijetile američke trupe u područjima koja su bila izvan njihovih dogovorenih zona operacije, tvrde ruski vojni zvaničnici.

Sirijski i ruski vojnici u Damasku u Siriji 2018. [Omar Sanadiki/Reuters]

Ruske snage u Siriji protestovale su zbog onoga što je Moskva opisala kao “provokativne akcije” snaga Sjedinjenih Američkih Država raspoređenih u toj zemlji, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Agencija je citirala visokog ruskog vojnog dužnosnika koji je rekao da su se “provokativni” incidenti dogodili u sirijskoj sjeveroistočnoj pokrajini Hassakeh gdje su američke snage također raspoređene, predvodeći koaliciju lokalnih kurdskih trupa koje se bore protiv ISIL-a odnosno onoga što je ostalo od te naoružane grupe.

“Ruska strana je uložila protest koaliciji”, rekao je ruski kontraadmiral Oleg Gurinov, voditelj ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

Gurnivo je rekao da su ruske snage dva puta primijetile američke trupe u područjima koja su bila izvan njihovih dogovorenih zona operacije, ne navodeći pojedinosti o vremenu.

Posebne zone

Rusija, koja zajedno s Turskom provodi zajedničke patrole u sjevernoj Siriji, dogovorila je posebne zone u kojima koalicija predvođena SAD-om može djelovati protov ISIL-a.

Koalicija predvođena SAD-om angažirana je u Siriji gotovo osam godina dok se Rusija umiješala u sirijski građanski rat 2015, preokrenuvši ravnotežu u korist predsjednika Bashara Al-Assada. Moskva je od tada proširila svoje vojne objekte u Siriji stalnom zračnom i pomorskom bazom.

Prošle sedmice, SAD je izveo više zračnih napada u Siriji protiv, kako je rekao, naoružanih grupa povezanih s Iranom, koje je Pentagon okrivio za prethodni napad dronovima u kojima je jedna osoba smrtno stradala a ranjeno desetak američkih vojnika u koalicijskoj bazi na sjeveroistoku zemlje u blizini grada Hassakeha.

Izvor: Al Jazeera i agencije