Orban nazvao Evropsku uniju ‘lošom savremenom parodijom’

Čak i ako Brisel zviždi plešemo po svom ukusu; ako ne želimo, nećemo plesati, poručio je premijer Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban započeo je kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeće godine oštrim kritikama čelnika Unije
Unija zamjera Viktoru Orbanu pooštravanje državne kontrole nad nevladinim organizacijama, visokim obrazovanjem, sudovima i medijima (AFP)

Mađarski premijer Viktor Orban počeo je kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeće godine oštrim kritikama čelnika Unije, a Brisel je nazvao “lošom savremenom parodijom” koja se još uvijek može popraviti.

Nepovjerenje prema Orbanu je izraženo u Briselu nakon sukoba tokom njegovih 13 godina na vlasti oko prava homoseksualaca i migranata u Mađarskoj, kao i pooštravanja državne kontrole nad nevladinim organizacijama, visokim obrazovanjem, sudovima i medijima, prenosi Hina.

EU je obustavio isplatu više milijardi eura Mađarskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava, komplicirajući napore nacionalističkog vođe da izvuče ekonomiju iz najduže tehničke recesije otkako se o tome vodi statistika.

“Historija se ponekad ponavlja. Srećom, ono što je prvo bila tragedija, u najboljem je slučaju komedija drugom prilikom”, rekao je Orban pristalicama u Veszpremu u govoru povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog mađarskog ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine.

Brisel kritizirao Orbana

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočen je s teškim izazovima zbog blokiranih evropskih sredstava, najviše inflacije u Uniji te visokih kamatnih stopa koje koče ekonomiju.

Mađarskog su čelnika SAD i EU nedavno kritizirali zbog rukovanja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu u Kini prošle sedmice.

Orbanov borbeni ton o uvjetima vladavine prava EU-a povezanima s deblokiranjem sredstava Mađarskoj u suprotnosti je s relativnim optimizmom koji je prošle sedmice izrazio njegov glavni pregovarač.

Pregovarač je rekao da bi razgovori o spornim pitanjima uskoro mogli biti okončani.

Aplauz pristalica

“Čak i ako Brisel zviždi, plešemo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo plesati”, rekao je Orban izmamivši aplauz pristalica.

“Moskva je bila nepopravljiva, ali Brisel i EU još uvijek se mogu popraviti”, rekao je Orban, dodajući da sadašnji čelnici bloka nisu uspjeli zaštititi sigurnost, slobodu i blagostanje Evrope.

Ekonomisti iz Wood & Company rekli su kako se čini da Orbanova vlada nije dovoljno predana rješavanju spora oko fondova EU uprkos početnoj fazi zakonskih promjena.

“Naše tumačenje politike i političkih poteza je da je premijer Orban fokusiran na osiguranje najboljeg mogućeg rezultata za svoju stranku na izborima za Evropski parlament u junu 2024. i čini se da slijedi strategiju konfrontacije s EU-om i SAD-om”, naveli su u bilješci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada