Washington: Članice NATO-a zabrinute odnosom Orbana i Putina

Ambasadori NATO zemalja u Mađarskoj sastali su na prijedlog američkog izaslanika kako bi razgovarali o “zabrinutosti” zbog veza koje Mađarska održava s Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Viktor Orban je uz čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, rekao je američki ambasador u Mađarskoj (Reuters)

Ambasadori NATO zemalja u Mađarskoj sastali su se u četvrtak u Budimpešti na prijedlog američkog izaslanika kako bi razgovarali o “zabrinutosti” zbog veza koje Mađarska održava s Rusijom uprkos ratu u Ukrajini.

Nacionalistički premijer Viktor Orban sastao se u utorak u Pekingu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, s kojim je Zapad prekinuo sve veze, prenosi Hina.

Bila je to glavna tema sastanka, rekao je za AFP glasnogovornik američke ambasade u Budimpešti.

Na sastanku je sudjelovala i Švedska, kandidat za članstvo u NATO-u.

‘Vojna operacija’ umjesto ‘rata’

“Svi smo zabrinuti zbog toga što se mađarski premijer sastao s predsjednikom Putinom dok Rusija ratuje s Ukrajinom”, istaknuo je ambasador David Pressman.

“Zabrinjava to što je Mađarska odlučila sarađivati s Kremljem na ovakav način”, kazao je, kritizirajući  Orbana zbog toga što umjesto riječi “rat” koristi pojam “vojna operacija”.

“O našoj zabrinutosti za sigurnost obavijestit ćemo naše saveznike” bude li trebalo, dodao je Pressman.

Još je u utorak prigovorio mađarskom premijeru da je “uz čovjeka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovječnosti u Ukrajini”, u poruci na društvenoj mreži X.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada