Napadnute američke vojne baze u Iraku

Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju.

Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju (Reuters)

Bespilotnim letjelicama i raketama gađana je u četvrtak navečer zračna baza Ain al-Asad u zapadnom Iraku, gdje su smještene američke i druge međunarodne snage, dok se unutar baze čulo više eksplozija, navela su dva sigurnosna izvora, javlja Hina.

Iz iračke su vojske izvijestili da su zatvorili područje oko zračne baze, a u međuvremenu je počela istraga o ovom slučaju.

Još nije poznao ima li žrtva ili materijalnih šteta.

Osim spomenute baze na zapadu zemlje, projektili su pogodili i vojnu bazu američkih vojnika u blizini aerodroma u Bagdadu, saopćila je iračka policija, no bez dodatnih informacija.

Gađane četiri vojne baze

U posljednja 24 sata gađane su četiri vojne baze u Iraku, u kojima su smještene američke vojne snage, pri čemu je manji broj vojnika dobio lakše ozljede.

Prošle sedmice naoružane grupe povezane s Iranom zaprijetile da će projektilima i bespilotnim letjelicama ciljati objekte povezane s SAD-om, ukoliko Washington intervenira na strani Izraela u ratu protiv Hamasa u Gazi.

U Iraku se trenutno nalazi 2.500 američkih vojnika te njih još 900 u susjednoj Siriji, u sklopu misije čiji je cilj pomoći lokalnim snagama u borbi protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL), koja je 2014. godine zauzela dijelove teritorija obje zemlje.

Izvor: Agencije