SAD tvrdi da je osujetio napad dronovima na svoje trupe u Iraku

Dva američka dužnosnika rekli su Reutersu da je vojska SAD-a osujetila napad usmjeren na američke snage u Iraku presrevši dvije bespilotne letjelice.

Dronovi za jednosmjerni napad presretnuti su dok su pokušavali napasti iračku zračnu bazu al Asad (AFP)

Američka vojska osujetila je napad usmjeren na njene snage u Iraku rano u srijedu, presrevši dvije bespilotne letjelice prije nego što su uspjele izvršiti napad, izjavila su dva američka dužnosnika za Reuters.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, odbili su reći ko je osumnjičen za napad, ali to je došlo u trenutku kada je Washington u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti grupa koje podržava Iran usred rastućih napetosti u regiji zbog rata Izraela i Hamasa.

Dronovi za jednosmjerni napad presretnuti su dok su pokušavali napasti iračku zračnu bazu al Asad, u kojoj se nalaze američke trupe, rekli su dužnosnici.

Incident se dogodio nekoliko sati nakon što je u napadu na bolnicu u Gazi poginulo stotine Palestinaca, podižući uloge za američkog predsjednika Joea Bidena, koji u srijedu leti u Izrael kako bi dao znak podrške njegovom ratu protiv Hamasa.

Velika napetost u Iraku

Izrael je za eksploziju u bolnici Al-Ahli al-Arabi okrivio neuspješno lansiranje rakete palestinske grupe Islamski džihad, koja je odbacila odgovornost.

Palestinski dužnosnici rekli su da je izraelski zračni napad pogodio bolnicu, a ministar zdravstva palestinskih vlasti optužio je Izrael za izazivanje “masakra”.

U Iraku je napetost oko rata u Gazi već bila velika.

Njegov vodeći šiitski klerik, veliki ajatolah Ali al-Sistani, prošle je sedmice osudio Izrael i pozvao svijet da se suprotstavi “užasnoj brutalnosti” u Gazi.

Izvor: Agencije