Putin i Orban u Pekingu o plinu, nafti i nuklearnoj energiji

Oni su se sastali u Vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

Orban i Putin u Pekingu: Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među čelnicima Evropske unije, mađarski premijer Viktor Orban, u utorak su ponovo potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Mađarska, koja se protivila mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja dobija većinu svoje sirove nafte i plina iz Rusije, nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

Oni su se sastali u Vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

“Uprkos činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak, može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim euvropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska”, rekao je Putin Orbanu.

Bliža Moskvi nego Briselu

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU, te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebala biti donesena u decembru o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu podršku 27 država članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za dalju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Brisel razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki zvaničnici.

U odgovoru poslanom mailom Reutersu, Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez tendera, ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Ključni faktori

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica.

Nije rekao ko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put razgovarali licem u lice 1. februara 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, tačno tri sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada