Rusija šalje dodatne trupe u Bjelorusiju: Strah od novog napada

Ukrajina kaže da bi Bjelorusiju Moskva mogla iskoristiti kao uporište za ofenzivu sa sjevera, otvarajući novu frontu.

Na ovoj fotografiji iz videa koju je rusko ministarstvo odbrane objavilo 28. decembra, ruske trupe učestvuju u vježbama na neodređenoj lokaciji u Bjelorusiji [AP]

Voz s ruskim vojnicima i opremom stigao je u Bjelorusiju što izaziva zabrinutost da bi Moskva mogla iskoristiti teritorij svog saveznika za napad na Ukrajinu sa sjevera.

Bjelorusko ministarstvo odbrane potvrdilo je dolazak kontingenta u petak i reklo da je predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetio vojnu bazu u kojoj su već stacionirane ruske trupe.

Tokom sastanka Lukašenko i neimenovani predstavnik ruske vojske razgovarali su o zajedničkim vojnim vježbama dvije zemlje, navodi se.

Ruske trupe “spremne su izvršiti zadaće kako je predviđeno”, rekao je predstavnik.

Vijest dolazi nakon što je Bjelorusija, koja je podržala Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, potvrdila u četvrtak da će dobiti više oružja i opreme od svog susjeda, dok dvije zemlje nastavljaju jačati vojnu saradnju.

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je cilj stvaranja zajedničkih snaga “jačanje zaštite i odbrane Unije [Rusije i Bjelorusije]”.

“Osoblje, oružje, vojna i specijalna oprema oružanih snaga Ruske Federacije nastavit će pristizati u Republiku Bjelorusiju”, stoji u saopćenju.

Dvije zemlje pripremaju se za zajedničke vježbe zračnih snaga, saopćilo je ministarstvo, ne navodeći nikakve dodatne pojedinosti.

Lukašenko krivi Zapad

Bjeloruska vlada više puta je rekla da se zemlja neće pridružiti ruskom ratu u Ukrajini.

No Moskva je rasporedila hiljade vojnika na bjeloruskom teritoriju pod izgovorom vojnih vježbi, prije pokretanja ofenzive, a zatim je preusmjerila trupe u Ukrajinu kada je njena invazija započela 24. februara.

Prema Kijevu, Rusija nastavlja koristiti bjeloruski zračni prostor za napade dronovima i raketama.

Lukašenko je okrivio zapadne zemlje za rat, optužujući ih da teže sukobu s Rusijom i izazivaju tekuće krvoproliće.

Ovaj 67-godišnjak kaže da Ukrajina ima mogućnost okončati sukob prihvatanjem zahtjeva Moskve – odnosno gubitka okupiranih regija u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada