Bjelorusija poziva građane na provjeru vojne sposobnosti

Bjeloruske vlasti navode kako ne planiraju mobilizaciju.

Bjelorusija nema moćnu vojsku, ali mogućnost da duga sjeverna granica Ukrajine postane prolaz za ruske snage drugi put ove godine bila bi noćna mora za već napregnute ukrajinske trupe (EPA - Ilustracija)

Bjeloruske vlasti su u srijedu saopćile kako su počele pozivati građane da provjere njihovu podobnost za vojnu službu, ali da ne planiraju mobilizaciju, prenosi agencija Fena.

„Aktivnosti vojne registracije i upisa su striktno rutinske i očekuje se da će biti završene do kraja ove godine“, saopćilo je bjelorusko Ministarstvo odbrane.

Prošlosedmična najava predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da će njegova zemlja i Rusija formirati zajedničke regionalne snage i održati vježbe pokrenula je alarm u Kijevu.

Noćna mora za Kijev

Posljednji put kada su bjeloruske i ruske snage održale zajedničke vježbe, u februaru ove godine, mnoge od tih ruskih snaga pošle su preko ukrajinske granice u neuspješan pohod prema glavnom gradu, piše CNN na koga se poziva Fena.

Bjelorusija nema moćnu vojsku, ali mogućnost da duga sjeverna granica Ukrajine postane prolaz za ruske snage drugi put ove godine bila bi noćna mora za već napregnute ukrajinske trupe.

Ukrajina i Bjelorusija dijele granicu dugu hiljadu kilometara, a veći dio je rijetko naseljen i šumovit.

Izvor: Agencije