Kina: Vakcina efikasna protiv mutacija korona virusa

Kineska laboratorija Sinopharm objavila je ranije da je jedna od njenih vakcina, koju je razvila sa CNBG, efikasna 79 posto.

U Kini su potvrđena 33 nova slučaja COVID-19, isto koliko i prethodnog dana (EPA - Ilustracija)

Prva odobrena kineska vakcina protiv COVID-a 19 efikasna je protiv novih sojeva korona virusa, saopćila je danas farmaceutska grupa CNBG, prenosi agencija Beta koju prenosi AFP.

„Sadašnja mutacija virusa nije učinila vakcinu neefikasnom“, rekao je predsjednik CNBG Yang Xiaoming za državnu televiziju.

Kineska laboratorija Sinopharm objavila je prošle sedmice da je jedna od njenih vakcina, koju je razvila sa CNBG, efikasna 79 posto.

Obustava letova

Kineske zdravstvene vlasti su u četvrtak saopćile da je nova varijanta virusa potvrđena kod jednog studenta po povratku iz Velike Britanije.

Kina je 24. decembra obustavila letove sa Velikom Britanijom.

U Kini su potvrđena 33 nova slučaja COVID-19, isto koliko i prethodnog dana, saopćila je danas nacionalna zdravstvena komisija. Navedeno je da su od novozaraženih 16 slučajeva importovani, a njih 17 su lokalno prenijetih slučajeva. U Kini su od početka pandemije potvrđena 87.183 slučaja korona virusa, a umrle su ukupno 4.634 osobe.

Izvor: Agencije