Pollard: Bit će mnogo novih mutacija korone

Čelnik Oksfordske grupe za vakcinu protiv COVID-19 ističe kako bi se postojeće vakcine mogle brzo prilagoditi novim sojevima korona virusa.

Andrew Pollard: Nove verzije korona virusa se otkrivaju u ranoj fazi (EPA)
Andrew Pollard: Nove verzije korona virusa se otkrivaju u ranoj fazi (EPA)

Direktor Oksfordske grupe za vakcinu Andrew Pollard upozorio je kako će ove godine biti mnogo više mutacija korona virusa i kako se mora navići na to, ali i da bi se postojeće vakcine mogle brzo prilagoditi novim sojevima virusa koji izaziva boles COVID-19.

“Dok se radujemo zbog vakcina, tokom 2021. godine srest ćemo se s mnogo novih sojeva COVID-19 i morat ćemo se na to navići“, kazao je on za BBC, prenosi Tanjug.

Po njemu, najvažnije pitanje je da li su neke od ovih novih mutacija prilagođavanje virusa zbog imuniteta među ljudskom populacijom, odnosno “da li je to zbog samog virusa, ili zaista kao rezultat vakcinacije“.

Stigle obje brazilske mutacije

Pollard naglašava kako se nove verzije virusa otkrivaju u ranoj fazi i da, ako bude potrebno, vakcine će biti “prilagođene vrlo brzo“.

Slaže se s mišljenjem epidemiologa Johna Edmundsa, koji je rekao za BBC Radio 4 da je “vjerovatno“ da u Velikoj Britaniji već postoje slučajevi obje brazilske mutacije korona virusa.

“Jedna smo od najpovezanijih država na svijetu, pa bi mi bilo neobično da neke takve slučajeve nismo uvezli u Veliku Britaniju“, zaključio je Pollard.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO