Istraživanja: Kina provodi ‘prisilnu kontrolu rađanja’ ujgurskih muslimana

Kina pokušava kontrolirati natalitet Ujgura upotrebom vakcina koje izazivaju pobačaj i sterilitet (Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kine da zaustavi “prisilnu kontrolu rađanja” koju provodi protiv muslimana Ujgura, prema onome što su pokazala nedavna istraživanja.

Washington je u ponedjeljak pozvao Kinu da “smjesta zaustavi ove grozne prakse prisilne sterilizacije” ujgurskih žena “kao dio represije” koja se provodi nad njima, i to nakon što je objavljeno istraživanje u kojem se Peking optužuje da provodi radikalnu politiku kontrole nataliteta u ovoj etničkoj grupii, prenosi francuski magazin Le Point pozivajući se na AFP.

Magazin prenosi da je američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio u tom kontekstu da “svijet danas može vidjeti uznemirujuće izvještaje o tome da Komunistička partija Kine koristi prisilnu sterilizaciju, prisilni pobačaj i prisilno planiranje porodice protiv Ujgura i drugih manjina u Xinjiangu”.

Kina odbacuje navode

Američki državni sekretar je pozvao Kinu da “odmah zaustavi ove užasne prakse” i pozvao ostatak svijeta da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama u “zahtjevima da se okončaju ova dehumanizirajuća zlostavljanja”.

Ono što je objavljeno u ovom izvještaju je “šokantno” i otkriva “apsolutno nepoštivanje svetosti ljudskog života i dostojanstva”, izjavio je Pompeo.

U izvještaju njemačkog istraživača Adriana Zenza, koji je objavio istraživački centar Jamestown Foundation sa sjedištem u Washingtonu, navodi se da je analiza kineskih vladinih dokumenta pokazala da je prirodni priraštaj stanovnika u Xinjiangu “dramatično” opao, prenosi Reuters. 

Kina odbacuje navode izvještaja, nazivajući ih “neutemeljenim i lažnim”. 

Izvor: Agencije