Njemački zvaničnik: Odluka o povlačenju američke vojske ‘neprihvatljiva’

Vojnici, SAD
Povlačenjem ovog kontigenta u Njemačkoj će ostati blizu 25.000 pripadnika američke vojske (EPA)

Njemački koordinator za transatlantske odnose Peter Beyer kritizirao je odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju tisuća američkih vojnika iz Njemačke. 

Trump je američkoj vojsci naredio povlačenje 9.500 vojnika iz Njemačke, kako je otkrio u petak američki dužnosnik, prenosi Hina.

“To je potpuno neprihvatljivo, posebice jer nitko u Washingtonu nije o tome unaprijed obavijestio svoju NATO saveznicu”, rekao je Beyer, član konzervativaca kancelarke Angele Merkel, za novine Rheinische Post od ponedjeljka.

Mediji: Zaokret u vanjskoj politici

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je nakon Trumpove odluke u razgovoru za jedne novine kazao da žali zbog američke odluke o povlačenju, a odnos Berlina i Washingtona nazvao je “kompliciranim”. 

Povlačenjem 9.500 vojnika u Njemačkoj će ostati blizu 25.000 pripadnika američke vojske.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju broja američkih vojnika u Njemačkoj predstavlja radikalan zaokret u vanjskoj politici SAD-a i mogla bi ukazivati na značajno smanjenje predanosti Washingtona europskoj obrani i NATO-u, prenosi Beta, pozivajući se na Radio slobodna Europa, koja prenosi ocjene svjetskih medija.

Smanjenje broja američkih vojnika u Njemačkoj na 25.000 potez je koji bi značajno smanjio predanost SAD-a europskoj obrani pod okriljem NATO-a, ocjenjuje AFP i ističe kako se činilo da je Berlin ostao zatečen najavom iz Washingtona.

Kritiziran i ambasador Grenell

Američka vojna prisutnost u Njemačkoj ostavština je okupacije nakon Drugog svjetskog rata od 1945. do 1955. godine, kad su tamo bili stacionirani milijuni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih trupa.

Konvencija o prisutnosti inozemnih snaga, koja je potpisana 1954. godine, dopustila je da osam članica NATO-a, uključujući SAD, stacioniraju svoju vojsku u Zapadnoj Njemačkoj i nakon kraja savezničke okupacije.

Prošle su godine kritike američkog veleposlanika u Berlinu Richarda Grenella zbog toga što Njemačka malo izdvaja za obranu i njegova prijetnja da će SAD povući svoje snage iz te države izazvali živu raspravu u Njemačkoj.

Izvor: Agencije