Slovenija od utorka uvodi zabranu kretanja između opština

U Sloveniji je u nedjelju zabilježeno 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom (EPA)
U Sloveniji je u nedjelju zabilježeno 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom (EPA)

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je večeras da će u utorak biti uvedena zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje. Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspješnije borili s pandemijom korona virusa.

Janša je na Twitteru pozvao građane da svedu kontakte na minimum, kako bi restrikcije mogle da budu ukinute što je prije moguće, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.
Premijer je rekao da će slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje opštine biti poput onih u martu, kada je na snazi bila slična mjera.

Izuzeci od pravila

Očekuje se da će izuzeci biti slični onima koji se odnose na zabranu kretanja između regiona koja je već na snazi, kao što su putovanje radi odlaska na posao, radi bavljenja poljoprivredom, odlaska kod ljekara ili u apoteke, brige o bliskom srodniku.

Janša je ponovio raniju izjavu ministra zdravlja Tomaža Gantara da će više od 700 kreveta uskoro biti spremno za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-a 19, kao i da su toku razgovori o pripremi dodatnih 300 mjesta.

U Sloveniji je danas zabilježeno 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva uvećan na 14.288. Od posljedica COVID-a 19 u toj je zemlji do sada preminuo 241 pacijent, od kojih šest u posljednja 24 sata.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji najveći broj preminulih do sada, uz najveći dnevni rast novozaraženih. Od posljedica COVIDA-19 preminulo je 19 ljudi, a registriran je 1.961 novi slučaj zaraze.   Zbog pogoršane epidemijske situacije Slovenija je u takozvanom djelomičnom lockdownu, sa obustavom većine trgovinskih i uslužnih djelatnosti. Od početka epidemije zaraženo je više od 21.000 građana, preminulo je 235 […]

U Sloveniji je registrovano 1656 novozaraženih, a pet ljudi je preminulo.  Od početka epidemije zabilježeno je više od 19.000 zaraženih, a još se bilježi zabrinjavajući porast pacijenata na bolničkom liječenju. Sutra se uvodi takozvani djelimični lockdown. Više o novim restrikcijama i reakcijama privrednika u priči Gašpera Lubeja.

Slovenija se delimično zatvara, odlučila je Vlada u nastojanju da suzbije epidemiju. Javni saobraćaj bit će na trećini kapaciteta. Zatvaraju se i škole i vrtići.  Više informacija ima Gašper Lubej.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO