Ruska misija: NATO neopravdano presretao ruske avione

Avioni, Borbeni avioni
Rusija kaže da se radi o provokativnom presretanju na regularnoj zračnoj ruti (Reuters)

NATO je neopravdano slao svoje zrakoplove lovce da izvode presretanja ruskih zrakoplova na Baltiku, u nastojanju da sačuvaju svoja radna mjesta i stvore izgovor za prisustvo četiri multinacionalna bataljona u toj regiji, priopćila je ruska misija pri NATO-u.

Priopćenje je uslijedilo nakon najnovijih izvješća da su zrakoplovi NATO-a presreli ruski transportni zrakoplov Antonov 26 u području Kalinjingrada, iako je zrakoplov obavljao ranije planirani let s uključenim transponderom i održavao svo vrijeme kontakt s kontrolorima leta, prenosi Tanjug agenciju Tass.

‘Imao plan leta i održavao kontakt’

“Zrakoplov je imao plan leta i održavao radio kontakt svo vrijeme. Što je bio razlog za ovo provokativno presretanje na regularnoj zračnoj ruti prema Kalinjingradu? To je bio pokušaj vojnog osoblja NATO-a da potakne tenzije kako bi zaštitili svoja radna mjesta i našli izgovor za pojačano prisustvo NATO bataljona u regiji, u kojem nije bilo značajnije vojne aktivnosti prije njihovog dolaska”, navela je ruska misija na Twitteru.

Ruska misija je na ovaj način odgovorila na priopćenje litvanskog Ministarstva obrane o tome da je zrakoplov NATO-a 6. studenog presreo ruski Antonov 26, koji je letio od Rusije prema Kalinjingradu.

Izvor: Agencije