Pariz poziva na stvaranje evropskog ‘stupa’ u NATO-u

Florence Parly
Evropske odbrane nema bez NATO-a i obratno, rekla je Florence Parly (EPA)

Europske zemlje bi trebale zajedno formirati “stup” u okviru NATO-a, predložila je francuska ministrica obrane Florence Parly, zamoljena da komentira sporne izjave predsjednika Emmanuela Macrona o “moždanoj smrti” Sjevernoatlantskog saveza.

“Kada je predsjednik Republike spomenuo moždanu smrt NATO-a, to ne znači smrt NATO-a… Nitko ne može zanemariti krizu kroz koju prolazi organizacija”, istaknula je ona u Senatu, prenosi Hina.

“Naravno, na čisto vojnom planu stvari funkcioniraju. NATO je snažno oruđe… No, to ne smije sakriti bit”, istaknula je Parly.

Ministrica je napose osudila “očit nedostatak obrambenih napora Europljana, gdje bi čak i Europljani trebali formirati svoj stup unutar Saveza”.

Po njezinim riječima, postoji “ozbiljna sumnja u jamstvo američke sigurnosti” i “temeljito propitivanje o solidarnosti između saveznika kada Turci napadaju upravo one koji se bore protiv Daesha [arapska kratica za oružanu skupinu Islamska država Irak i Levant – ISIL]” u Siriji, dodala je.

‘U stanju moždane smrti’

“Ne možemo biti zadovoljni takvim stanjem”, kazala je Parly, dodavši da će se Francuska “na summitu [NATO-a] u Londonu zauzeti za to da se počne razmišljati o budućnosti Saveza”.

“Europske obrane nema bez NATO-a i obratno”, zaključila je.

Francuski predsjednik, za kojega je europska obrana važna tema, potaknuo je početkom studenog val kritika unutar saveza ocijenivši da je NATO u stanju “moždane smrti”.

Njegovu su izjavu kritizirale njemačka kancelarka Angela Merkel i novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koje su, poput mnogih Europljana, sumnjičave kada je riječ o mogućnosti snalaženja u vojnom pogledu bez Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada