Turske snage i saveznici opkolili Tal Abyad

Tursko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njihovi saveznici u Siriji zauzeli centar ključnog grada Ras al-Ayna. Kurdske snage, pak, negiraju te navode.

Ankara je prije četiri dana pokrenula vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije. Prema zvaničnim turskim podacima, do sada je neutralizirano više od 400 pripadnika kurdskih snaga.

Iz Ujedinjenih naroda navode da je od početka ofanzive više od 100 hiljada ljudi raseljeno, dok s druge strane kurdski izvori navode dvostruko veći broj izbjeglih.

Turska je poručila da će nastaviti ofanzivu uprkos prijetnjama Amerike da će im uvesti sankcije.

Dopisnik Al Jazeere Melad Fadl izvijestio je da su Turske snage i pobunjenici do sada osvojili više od 25 sela u okolini Tal Abyada i Ras al-Ayna.

Te snage drže pod opsadom Tal Abyad, a u daljem napredovanju sprečava ih veliki broj protivpješadijskih mina, dodaje Al Jazeerin dopisnik.

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli su u subotu, četvrtog dana turske ofenzive, centar sirijskog pograničnog grada Ras al-Ayna, izjavio je turski vojni dužnosnik, izvijestio je Josip Šarić, reporter Al Jazeere.


Njemačka zabranila izvoz oružja u Tursku


“Presječena je cesta M4, to je cesta na sjeveru Sirije koja spaja područja koja su kontrolirali Kurdi”, javio je Šarić i dodao da bi, ako bi se to potvrdilo, onda bi ta teritorija bila presječena na dva dijela.

“Narodna vojska (sirijski pobunjenici) zauzela je jutros središte grada. U stambenim četvrtima se provode provjere i pregledi”, kazao je dužnosnik, prenijela je agencija Hina.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je kako je u dosadašnjem toku akcije ubijeno 459 kurdskih boraca, dok Kurdi priznaju da su izgubili 30 ljudi.

Sirijski pobunjenici koje Turska koristi kao kopnene snage u borbama protiv Kurda, objavili su da su također presjekli cestu koja povezuje Ras al-Ain i grad Tel Abyad te da su od početka operacije zauzeli 18 sela.

Protesti u Parizu

U međuvremenu, hiljade građana Pariza protestirale su danas u znak podrške Kurdima, a zbog turske operacije u Siriji čija su meta kurdska uporišta.

Učesnici demonstracija održanih na Trgu Republike u istočnom dijelu Pariza, upozorili su da bi turska ofanziva mogla dovesti do oživljavanja grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi AP.

Proteste su organizirale različite grupe aktivista, a pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo “Erdogan jednako ISIL”.

Neke od kritika odnosile su se i na američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke da povuče američke snage iz Sirije, smatrajući da je to omogućilo tursku invaziju.

Sjednica Arapske lige

Arapski ministri vanjskih poslova u subotu su raspravljali o turskoj invaziji na sjeveru Sirije na vanrednoj sjednici Arapske lige u njenom sjedištu u Kairu, prenosi Fena

Današnji sastanak u egipatskoj prijestonici dolazi u vrijeme kada turska ofanziva protiv sirijskih kurdskih boraca ulazi u četvrti dan.

Egipat je sazvao vanrednu sjednicu Arpske lige kako bi raspravljala o, kako tvrdi, “flagrantnoj agresiji” na sirijski suverenitet.

Turski čelnici tvrde kako im je cilj potisnuti snage sirijskih Kurda, koje smatraju teroristima zbog njihovih veza s višedecenijskom kurdskom pobunom unutar turskih granica.

Sirijsko članstvo u 22-članoj Arapskoj ligi ukinuto je 2011. godine nakon nasilnog odgovora sirijskih vladinih snaga na proteste u kojima se pozivalo na reforme.

Nešto ranije ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako nisu tačni navodi da je turska vojska u okviru operacije “Izvor mira” gađala posmatračku tačku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sjeveru Sirije, javlja Anadolija.


Turska negira da je gađala američku posmatračku tačku


Akar je posjetio pogranični prostor u blizini grada Sanliurfe, gdje je održao sastanak s generalima i komandantima koji su direktno uključeni u operaciju “Izvor mira”, a tom prilikom je informisan o samom toku operacije.

Nisu gađani američki položaji

“Još jednom ćemo pobijediti za našu domovinu i narod”, kazao je Akar, naglasivši kako Oružane snage Turske vode veoma značajnu borbu u operaciji “Izvor mira”.

Na pitanje novinara o navodima da je tokom akcije gađana posmačka tačka SAD-a, Akar je kazao kako je riječ o dezinformacijama.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da će se vojna operacija u Siriji “odlučno” nastaviti, uprkos američkim upozorenjima o mogućim sankcijama.

Glasnogovornik Hami Aksoy je izjavio da je Ankara na svim nivoima informirala SAD o svojoj operaciji protiv boraca sirijskih Kurda.

“Turska se bori protiv terorističke organizacije koja je prijetnja njenoj nacionalnoj sigurnosti i ta borba će se odlučno nastaviti”, rekao je Aksoy, prenosi agencija Beta.

Odgovarajući na pitanje o američkoj prijetnji sankcijama, Aksoy je naveo da “niko ne treba da sumnja da će na sve biti odgovoreno punim reciprocitetom”.

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je upozorio Tursku da bi se zbog ofanzive u Siriji mogla suočiti s “moćnim sankcijama” i da će SAD “ugasiti tursku ekonomiju” ako Ankara pretjera s akcijama u Siriji.

Jedinice sirijskih Kurda su bile partneri SAD-a u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ali ih Turska smatra teroristima zbog veza s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.


Macron Trumpu: Zaustaviti tursku ofanzivu, moguć preporod ISIL-a


 Američki vojnici na udaru

U međuvremenu, Pentagon je saopćio da su se američki vojnici u Siriji našli na udaru turske artiljerije u gradu Kobane, što je područje za koje Turci znaju da su Amerikanci prisutni, prenosi Beta.

Glasnogovornik Brook DeWalt je rekao da su turske granate eksplodirale par stotina metara daleko od američkih vojnika.

On je naveo da među Amerikancima nema povrijeđenih i da oni nisu napustili Kobane.

Turska je saopštila da američki vojnici nisu bili meta i da su njene snage samo odgovorile na napad mitraljeski i minobacački napad na jedan turski granični punkt koji je došao iz pravca Kobanea.

Stotine neutraliziranih kurdskih boraca

DeWalt je upozorio da Turska mora izbjegavati akcije koje bi mogle dovesti do američkih odbrambenih reakcija.

Oružane snage Turske i Sirijska nacionalna vojska (SNA) su u srijedu pokrenule operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj, kako tvrde, uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti “teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom”.

Ministarstvo odbrane Turske je putem Twitter naloga objavilo da je do sada u operaciji “Izvor mira” neutralizirano ukupno 399 kurdskih boraca, prenosi Anadolija.

U saopćenju se također navodi da je u petak neutralizirano 16 kurdskih boraca nakon što su izveli paljbu na 25 stražarnica istočno od Eufrata.

Izvor: Al Jazeera i agencije