Turska negira da je gađala američku posmatračku tačku

Turske snage u subotu su uspješno nastavile provođenje operacije istočno od Eufrata (EPA)

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako nisu tačni navodi da je turska vojska u okviru operacije “Izvor mira” gađala posmatračku tačku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sjeveru Sirije, javlja Anadolija.

Akar je posjetio pogranični prostor u blizini grada Sanliurfe, gdje je održao sastanak s generalima i komandantima koji su direktno uključeni u operaciju “Izvor mira”, a tom prilikom je informisan o samom toku operacije.

“Još jednom ćemo pobijediti za našu domovinu i narod”, kazao je Akar, naglasivši kako Oružane snage Turske vode veoma značajnu borbu u operaciji “Izvor mira”.

Na pitanje novinara o navodima da je tokom akcije gađana posmačka tačka SAD-a, Akar je kazao kako je riječ o dezinformacijama.

“Sa brda koja su udaljena oko kilometar od SAD-ove posmatračke tačke, vršeni su provokacijski napadi na naše stanice u Docki. U skladu s pravilima samodbrane gađani su položaji sa kojih je otvorena vatra, no ni u kom slučaju nije napadnuta SAD-ova baza. Prije napada su poduzete sve neophodne mjere kako do toga ne bi došlo. Dakle, tvrdnje da su napadnuti SAD i koalicione snage su netačne”, kazao je Akar.

Operacije istočno od Eufrata

Ministarstvo odbrane Turske jutros je potvrdilo da je do sada u operaciji “Izvor mira“ na sjeveru Sirije neutralizovano ukupno 415 kurdskih boraca.

Turske snage u subotu su uspješno nastavile provođenje operacije istočno od Eufrata, a u sklopu operacije sa kopna i iz vazduha uspješno su pogođeni brojni ciljevi PKK/PYD-YPG.

Turske snage su 9. oktobra pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je kontrolom organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom elemenata osigura turska granica te “spriječi uspostava terorističkog koridora”. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Izvor: Agencije