Njemačka zabranila izvoz oružja u Tursku

Njemačka je 2015. izvezla oružja u vrijednosti 7,86 milijardi eura (Arhiva)

Njemačka je zabranila izvoz oružja u Tursku zbog turske vojne operacije na sjeveroistoku Sirije, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Haiko Maas, prenosi Tanjug.

On je to rekao za njemački Bild am Sontag, prenosi Reuters.

“S obzirom na tursku vojnu ofanzivu na sjeveroistoku Sirije, savezna vlada neće izdati nove dozvole za svu vojnu opremu koju bi Turska mogla koristiti u Siriji”, rekao je Maas.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova potvrdila je kasnije ove navode.  

Ministar odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer kazao je u petak da Njemačka očekuje od svih NATO partnera, uključujući i Tursku, da doprinosi stabilizaciji regije.
Njemačka je samo u 2018. godini u Tursku izvezla oružje vrijedno 243 miliona eura, što je skoro trećina ukupnog njemačkog izvoza oružja.


Turski saveznici zauzeli centar sirijskog grada Ras al-Ayna


Rekord iz 2015.

Njemačka bilježi rekordan izvoz naoružanja i ove godine taj izvoz mogao bi premašiti količinu naoružanja iz rekordne 2015.

“Do kraja septembra ove godine njemačka vlada odobrila je izvoz oružja u vrijednosti 6,35 milijardi eura, što je za 75% više nego u istom razdoblju prošle godine”, proizlazi iz odgovora savezne vlade na upit zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu, kako piše agencija dpa, prenosi Hina.

Time bi ove godine mogao biti oboren rekord iz 2015, kad je Njemačka izvezla oružja u vrijednosti 7,86 milijardi eura.

Ministar ekonomije Peter Altmaier objasnio je taj nagli porast činjenicom da su prošle godine mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje, zbog spora o tom pitanju unutar demokršćansko-socijaldemokratske vlade, stajale na ledu.

Izvor: Agencije